2024. április 20., szombat

Arat az olcsó ukrán búza

Felhalmozódott a raktárakban a kenyérgabona és a kukorica

A búza kilogrammjának legalacsonyabb ára 23,5 dinár volt a múlt héten Szerbiában, míg a hasonló minőségű ukrán terményért csupán 16 dinárt kértek – mondta Sunčica Savović, a Žita Srbije Egyesület igazgatója. A Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában ugyanakkor kiemelte: több mint 800 ezer tonna búza és 600 ezer tonna kukorica vár kivitelre országunkban. Ugyanakkor a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága nemrégiben közzétette, hogy 50 ezer tonna búzát vásárol fel.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A hazai és az ukrán búza ára közötti jelentős különbség főként a szállítás költségei miatt keletkezik: a szerbiai terményeket ugyanis a romániai Konstanca kikötővárosból tudják a nemzetközi piacra szállítani – magyarázta a szakértő. Javasolta, hogy a geopolitikai körülmények ellenére a szerbiai termények harmadát már aratás előtt értékesíteni kellene, a hozam második harmadát aratás közben kellene áruba bocsátani, és csak a fennmaradt mennyiséget kellene aratás utánra tartalékolni.

A gabonatermelők országos csoportosulásának igazgatója rámutatott arra is, hogy a szerbiai helyzethez hasonló gondokkal küzdenek Bulgáriában, Magyarországon és Romániában is: a szomszédos országok is nagy kiviteli tartalékokkal rendelkeznek. Az értékesítési árak tekintetében pedig helyzetüket még nehezíti az is, hogy tőlük eltérően az ukrán búzát vámmentesen szállítják az uniós tagállamokba.

A szakértők szerint az idei tavaszi vetés átlagos költségei 30 százalékkal magasabbak a korábbiaknál.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)