2024. április 27., szombat

A sérült emberekért vannak

Kishegyes önkormányzata megnövelte az Izidának nyújtott támogatást

Tegnap délelőtt a bácsfekethegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület székházába látogatott Juhász Bálint, Kishegyes község képviselő-testületének elnöke és Lukács Klára, a polgármester segédje. Juhász és Lukács megtekintették a fogyatékkal élők számára fenntartott napközit, majd támogatási szerződést adtak át a szervezet titkárának, Faragó Papp Boglárkának.

Kishegyes községben egyedül az Izida foglalkozik az egyik legkiszolgáltatottabb embercsoporttal – mondta el a látogatás kapcsán Juhász Bálint.

– Az Izida több mint 20 éves múltra tekint vissza, s azóta karolják fel a különös fejlesztési igényű gyerekeket, felnőtteket. Hiánypótló egyesületről van szó, hiszen hasonló jellegű szociális intézmény nem működik Kishegyes község területén. Folyamatosan támogatjuk a munkájukat, és azt is elértük közösen, hogy akkreditációval rendelkező, szociális szolgáltatást nyújtó szervezetként tudjanak működni. Ez azt jelenti, hogy hivatalos keretek között folytathatják a szolgáltatásaikat. Felhasználóik nagykorú, fogyatékkal élő emberek, akik mindennapos törődést igényelnek. Azt láthatjuk, hogy fantasztikus fejlődésen mennek át, és az élet minden területén támogatást kapnak az Izidától. Olyan fejlődési lehetőségeket kínálnak nekik, amelyekkel a társadalom részévé tudnak válni. Az egyesület igyekszik önellátó lenni, sok olyan tevékenységet folytatnak, ami bevételi forrást jelent a számukra. Olyan mikroközösség alakult itt ki, amely ismeri a saját értékeit, amely önellátó, és teljes értékű részévé akar válni a társadalomnak – mondta az elnök, majd arról is szólt, hogy az idén Kishegyes község önkormányzata 2,8 millió dinárt különített el a szervezet támogatására.

– Ez az összeg több mint 10 százalékkal magasabb, mint tavaly. Ezt szeretnénk tovább fokozni, és egyéb módokon is igyekszünk támogatni az egyesületet. Amiben tudunk, a rendelkezésükre állunk, hiszen hiánypótló a tevékenységük, és nagy szükség van rá. Az általunk adott támogatás az alapvető működéshez szükséges szakemberek munkáját fedezi. Emellett a helyiséget is kedvezményesen biztosítjuk számukra, valamint különböző pályázatokon való részvételben is támogatjuk őket – fogalmazott Juhász.

Az Izida az idén 21 éves, és tagságának létszáma 50 körül mozog – számolt be a médiának Faragó Papp Boglárka.

– Egyesületünknek van egy licenccel bíró napközije, amit a minisztériumtól kaptunk három éve. Ez öt évre érvényes, és ötévente újra kell pályázni rá. Eléggé göröngyös út vezetett a licenc megszerzéséig, először 2017-ben adtuk át a kérvényt, és csak 2020-ban kaptuk meg. Azt is fontos kiemelni, hogy nem olcsó a folyamat, mert sok mindenhez szükség van a megszerzéséhez. Jelen pillanatban három fizetett munkásunk van, egy szakember és két szakmunkatárs. Napközink emiatt csak 10 felhasználót tud fogadni. Ha többen is jelentkeznének, akkor még egy munkást fel kellene vennünk, mert a törvény megköveteli – mondta el az egyesület titkára.

Nyitókép: Juhász Bálint átadja a támogatási szerződést (Lakatos János felvétele)