2024. április 27., szombat

Csoportosulásban a kisvállalatok jövője!

A régió női vállalkozóinak tartottak képzést Temerinben

A temerini önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy segítse a női vállalkozókat, ők ugyanis jelentősen hozzájárulnak a település és a régió gazdaságának fenntartásához és fejlődéséhez – mondta tegnap köszöntőbeszédében Mladen Zec, Temerin polgármestere azon az előadáson, amelyet a női vállalkozók megerősítése és képzése céljából tartottak meg a helyi önkormányzat épületében. Ugyanitt kiemelte annak a tolóablaknak a regionális jelentőségét is, amelyet nemrégiben nyitottak meg Temerinben. Itt ugyanis a köztársasági, tartományi és helyi pályázatok iránt eddig elsősorban a női vállalkozók érdeklődtek, és a szolgálat a jövőben is megtesz mindent annak érdekében, hogy segítsen kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a nők fejleszthetik a kezdeményezéseiket – hangsúlyozta a polgármester. Ugyanakkor kifejezte örömét, hogy a vállalatok alapítását és pályázási lehetőségeit segítő szolgálat mellett Temerin meghatározó szerepet tölthet be a régió női vállalkozóinak képzésében is.

A dél-bácskai település lehetett ugyanis az egyik állomása annak a képzésnek, amelyet a tartományi kormány megbízásából dr. Indira Popadić üzleti tanácsadó és mentor tart Vajdaság-szerte. A Startup Akadémia elnevezésű kezdeményezés előadója újságírói érdeklődésre ismertette a tíz élő és hét online előadás-sorozat célját is.

A temerini találkozón Svetlana Čavić és Mladen Zec köszöntötte a résztvevőket, akik dr. Indira Popadić előadásán vehettek részt (Fotó: Tóth D. Lívia)

A temerini találkozón Svetlana Čavić és Mladen Zec köszöntötte a résztvevőket, akik dr. Indira Popadić előadásán vehettek részt (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A Startup Akadémia a vajdasági női vállalkozók megerősítése céljából jött létre. A projektumban 300 olyan női vállalkozó vesz részt, akik törvényesíteni szeretnék a tevékenységüket, vagy a vállalkozásuk első két évében tartanak. Ők Vajdaság tíz városában látogathatnak el az előadásokra, amelyeken gyakorlati útmutatót kaphatnak arról, hogyan alapítsanak és vezessenek vállalatot. Ugyanakkor arról is beszélgetünk, hogyan tudják a saját vállalkozásaikat bemutatni, és termékeiket népszerűsíteni a piacon. A képzés végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által is jóváhagyott elismervényt kapnak a résztvevők: ezzel a szolgálat által kiírt pályázatokra is jelentkezhetnek a képzést elvégző nők, de a tartományi vagy helyi önkormányzati kiírásokon is kérelmezhetnek eszközöket vállalkozásuk beindításához vagy fejlesztéséhez – utalt a képzés jelentőségére az előadó.

Az üzleti tanácsadó elmondta, hogy az előadások iránti érdeklődés jóval meghaladta a projektum által előirányzott lehetőségeket: szinte minden városban, így Temerinben is sokkal többen jelentkeztek a képzésre a tervezett 30-as létszámnál, így sajnos korlátozni kellett azok számát, akik részt vehettek az első ízben megszervezett előadás-sorozaton – tette hozzá a mentor.

A temerini találkozón részt vett Sznopcsek Berkec Jutka gazdálkodó is, aki 2016 óta foglalkozik gyümölcsészettel. Félhektárnyi területen dolgoznak, és szinte a kezdetektől az organikus termelést célozták meg. Négy éve a földieper termesztésébe is belekezdtek, és tavaly kérelmezték a minőségi és természetbarát termelést igazoló elismervény megszerzését is. Tavaly kezdték el a mikrozöldek, azaz a csíráztatást követő második fázisban leszüretelt zöldségnövények termesztését is. A kezdeményezéseikkel elsősorban az egészséges táplálkozást szeretnék meghonosítani területeinken, de természetesen céljuk az is, hogy piacot teremtsenek – tért ki az óbecsei gazdálkodó a csoportosulás jelentőségére.

Elöl Sznopcsek Berkec Jutka (Fotó: Tóth D. Lívia)

Elöl Sznopcsek Berkec Jutka (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Területeinken még gyerekcipőben jár az organikus termelés. Ténylegesen kevesen rendelkeznek azzal az elismervénnyel, amelynek birtoklásához állandó ellenőrzésen és jóváhagyásokon kell átmenniük a termelési folyamatoknak. A befektetett munka tehát jóval összetettebb, mint a hagyományos módon megtermelt zöldségfélék esetében. Emellett a piacon jelen levő megtévesztések a teljesen mértében vegyszermentes termékek megfelelő értékesítését is megnehezítik. Jelenleg tehát nem könnyű érvényesülni, de hiszem, hogy pár év múlva területeinken is felismerik az organikus termelés jelentőségét – fejezte ki reményét az óbecsei gazdálkodó. Hozzátette: az előadás-sorozatra is azért jelentkezett, mert felismerte benne annak a lehetőségét, hogy piacot teremtsen a mikrozöldek értékesítésének.

A Megerősítve a nő mindenre képes elnevezésű előadás-sorozatot a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatta, a megvalósítást viszont a Vajdasági Női Vállalkozók Egyesülete vállalta magára. Az egyesület elnöke, Svetlana Čavić a temerini találkozón elmondta, hogy a nemrég megalakult civil szervezet a női kisvállalkozások megmaradásáért harcol. Ezek ugyanis kizárólag csoportosulás által tudnak fennmaradni és érvényesülni.

– Olyan megmutatkozási lehetőségeket szeretnénk biztosítani a vajdasági női vállalkozóknak, amelyekkel akár a nemzetközi piacra is betörhetnek. A Szerbiai Gazdasági Kamara jóvoltából tavaly már bemutatkozhattunk Dubaiban, az Expo világkiállításon. Több helyi szintű találkozót is szerveztünk: a terveink szerint a következőt épp Temerinben tartjuk meg. Május 13-án ugyanis újabb bemutatkozási alkalmat szeretnénk adni a régió női vállalkozóinak. A rendezvényünkre több mint 100 női vállalkozót várunk: ez remek felkészülés lesz arra, hogy méltóan képviseljük céljainkat a mezőgazdasági kiállításon, amelyet május végén tartanak meg az Újvidéki Vásáron. Ezt a nagy lehetőséget a tartományi gazdasági titkárság biztosította egyesületünknek, a kisvállalkozók ugyanis nehezen tudják megfizetni a részvételt a nemzetközileg meghatározó rendezvényeken. A titkárság támogatásával azonban az idén 250 négyzetméternyi területen szervezhetjük meg a vajdasági női vállalkozók bemutatkozását – büszkélkedett az egyesület elnöke.

Mint arról már beszámoltunk, hétfőn a Vajdasági Női Vállalkozók Egyesülete együttműködési szerződést írt alá a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkársággal. A megállapodást a Szerbiai Gazdasági Kamara is támogatta. Az eseményen elhangzott, hogy az állam 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt a női vállalkozóknak, a fejletlen térségekben élők számára pedig a támogatás 60 százalékot tesz ki. A vállalkozásban gondolkodó nők tartományi szinten is pályázhatnak eszközbeszerzésre: a kiírásokkal az állami vezetés a női vállalkozók számának növeléséhez kíván hozzájárulni.

Nyitókép: A temerini találkozón Svetlana Čavić és Mladen Zec köszöntötte a résztvevőket, akik dr. Indira Popadić előadásán vehettek részt (Fotó: Tóth D. Lívia)