2024. április 25., csütörtök

Ahol a zene hatni képes

A zenetanulás nem csak a tehetségek kiváltsága

Tévhit az, hogy a zenei alapismeretek elsajátítása csak azoknak a gyerekeknek hasznos, akik tehetségesek, és kifejezetten érdeklődnek a zene iránt. Ezzel szemben tény az, hogy a zenére különösen érvényes az 5 százalék tehetség, 95 százalék szorgalom szabály. Fontos kiemelni, hogy nemcsak a hangszerjátékra kell koncentrálni, hanem a zeneelmélet és zenei kultúra elsajátítására is, amely segít a fejlődésben, ezáltal pedig többek között a ritmus és a dallam megértésében. Az is megtörténhet, hogy valaki kezdetben nem boldogul, de később a szorgalmas gyakorlással jelentős javulást érhet el, mert a zene tanulásához elkötelezettségre, szorgalomra, elegendő rászánt időre és fegyelmezett gyakorlásra van szükség. A tehetséges és nem kifejezetten zenei tehetségnek számító gyerekek között a legmeghatározóbb különbség, hogy előbbi nagyobb eséllyel fogja hivatásának választani a zenét. Utóbbi viszont ugyanúgy élvezheti annak pozitív hatásait.

A zene az egyik leguniverzálisabb művészeti forma a világon. Az emberek már évezredek óta használják arra a célra, hogy kifejezzék az érzéseiket, megünnepeljenek egyes eseményeket, megéljék a szellemüket. Nemrég egy híres brazil énekesnő, CéU koncertezett Újvidéken. A São Paulóból érkezett művésznő műfaja nehezen definiálható. Valahol a brazil népzene és a világzene között helyezkedik el, egy kis jazzel, jamaicai és karibi zenével fűszerezve. Az énekesnő elmondta, hogy külföldön zenélni mindig nagy kihívás. Mivel portugálul és angolul énekel, a legtöbben nem értik a szöveget. Pont emiatt viszont minden alkalommal hihetetlen érzés számára azt látni, hogy az emberek mindennek ellenére érzik az energiát a koncerteken. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen hihetetlen ereje van a zenének mindenhol a világon.

A zenetanulás pontosan ezt az energiát hozza közelebb a diákokhoz, akár tehetségesek, akár nem. Az egyes zenei műfajok és stílusok különböző energiát hordoznak magukban. Például a rock- és a metálzene erőteljes, intenzív és robusztus erőt sugároz, ezzel szemben a klasszikus zene finomabb, elegánsabb és nyugodtabb energiát mutat fel. A zene ereje azonban nem csak a stílustól függ. A ritmus, a hangszerek és a különböző dallamok is befolyásolják az érzelmeket és a gondolatokat.

Visszatérve a zenei tehetségekhez és kevésbé tehetséges gyerekekhez, a zenei alapismeretek elsajátítása mindkét csoportnál fejleszti azokat a készségeket, amelyek segítségével nyitottabbá válhat a személyiségük, és megtapasztalhatják ezeket az érzelmeket. A zene egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fel tudja dobni az embert, és ez teljes mértékben tehetségtől független dolog. Ahogy az is, hogy fokozza az éberséget, az energiaszintet és az aktivitást. Számos élsportoló hallgatja például a kedvenc dalait az edzések és versenyek előtt, ezzel sikeresen fokozva a teljesítményét. Ismét hangsúlyozom, hogy a zenei alapismeretek elsajátítása mindezekre rátesz egy lapáttal, és még nyitottabbá válik az elme ezek befogadására.

Nyitókép: Albert Éva felvétele