2024. április 25., csütörtök

Stratégiai Együttműködési Tanács alakul

Szerbia kulcsfontosságú ország egész Európa biztonságának szavatolásában

Hivatalos budapesti látogatása során Vladimir Orlić, a szerbiai képviselőház elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, majd OrbánViktor miniszterelnökkel, végül pedig a Szerb Országos Önkormányzat képviselőivel találkozott. A parlamenti küldöttség tagjaként Kovács Elvira alelnök és Milan Radin, a Magyar Baráti Tagozat elnöke is Budapestre utazott.

A szerbiai küldöttséget elsőként Szijjártó Péter fogadta, és mint Facebook-bejegyzésében rámutatott: „Ma már nem rendkívüli esemény egy magas rangú szerb érkezése Budapestre, mint ahogy mi sem vagyunk ritka látogatók Belgrádban, elég csak a szombatra gondolni.”

A Szerbiával való együttműködés sikere alapvető fontosságú, hiszen mindent meghatározó területen fűzték olyan szorosra az együttműködést, hogy ennél szorosabbra nem lehet: Magyarország földgázellátásának jelentős része Szerbián keresztül történik, míg a szerb energiabiztonsághoz szükséges földgáz tárolására Magyarországon kerül sor – emelte ki Szijjártó Péter, majd bejelentette: hamarosan létrejön a Stratégiai Együttműködési Tanács a két ország között, amely a kormányzati és a parlamenti munkát is szorosan összefogja a jövőben.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A szerbiai képviselőház közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy a gyakori látogatásokra a kapcsolatok megőrzésének és elmélyítésének a biztosítékaként érdemes tekinteni. A gazdasági kapcsolatokat és együttműködést külön odafigyeléssel járták körbe – tették hozzá. Kiemelték, Magyarország napjainkban Szerbia ötödik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, 6-7 évvel ezelőtt pedig a tizenharmadik volt.

A Szerbia és a Magyarország közötti árucsere-forgalom ugyancsak dinamikusan növekszik, mint ahogyan a magyarországi vállalatok szerbiai beruházásai is – mutattak rá a szerbiai képviselőház közleményében, hozzátéve, hogy Magyarország ma a tíz legnagyobb külföldi beruházó egyike Szerbiában.

A találkozón a Belgrád–Budapest gyorsvasút korszerűsítéséről is szó volt, a felek egyetértettek abban, hogy az említett projektum Európa egyik legfontosabb közlekedési beruházása. A migrációs válsággal kapcsolatban a felek az együttműködés fontosságát hangsúlyozták. A közlemény értelmében Szijjártó Péter bejelentette, hogy a két ország között megdupláznák az elektromos energia átvitelének kapacitását.

Vladimir Orlić köszönetet mondott Magyarország megértéséért a koszovói kérdés tekintetében, illetve Koszovó nemzetközi szervezetekben való részvételével kapcsolatos törekvéseinek vonatkozásában nyújtott segítségéért. Szijjártó Péter közölte, hogy ebben a tekintetben, valamint az európai uniós csatlakozás vonatkozásában Szerbia mindig számíthat Magyarország támogatására.

SZERBIA MÁR KIÉRDEMELTE AZ UNIÓS TAGSÁGOT

Kövér Lászlóval beszélgetve Vladimir Orlić a két ország közötti kapcsolatokat méltatta. A szerbiai parlament közleménye szerint megállapították, hogy a szerb–magyar kapcsolatok történelmi csúcson vannak, és abbéli meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a dinamikus együttműködés a jövőben is folytatódik. Szerbia és Magyarország kapcsolatai az elmúlt időszakban látványosan fejlődtek, és mára egész Európa számára példaértékűek – hangzott el.

– Az együttműködés minden területen kiváló. Hiszem, hogy budapesti látogatásunk hozzájárul az együttműködés további mélyítéséhez. Hálásak vagyunk Magyarországnak az energiabiztonságért, azért, hogy további gáztárolási kapacitásokat biztosított Szerbiának. Ugyancsak hálásak vagyunk Magyarországnak, amiért támogatja országunkat az Európa felé vezető úton. Szerbiának sokkal könnyebb dolga volna az európai úton, ha több olyan barátja lehetne, mint amilyen Magyarország – fogalmazott Orlić.

Közös sajtónyilatkozatuk során – az MTI összeállítása szerint – Kövér László elmondta: Vladimir Orlić magyarországi hivatalos látogatásának az a célja, hogy a 2022-es szerbiai és magyarországi országgyűlési választások után ismét felvegyék az együttműködés fonalát. Kövér László hangsúlyozta: a két ország kapcsolatát még szorosabbá teszi a két nemzetiségi közösség, azaz a szerbiai magyarok és a magyarországi szerbek.

Az uniós csatlakozás vonatkozásában Kövér László kifejtette, hogy az eddig felmutatott eredményekkel Szerbia már kiérdemelte az uniós tagságot. Hozzátette, az EU-nak szüksége van Szerbiára, de Magyarországnak is szüksége van Szerbiára. Kövér László szavai szerint Szerbia egész Európa biztonságának szavatolásában kulcsfontosságú ország, nemcsak a migráció feltartóztatása, hanem a délkelet-európai térség stabilitása szempontjából is. Rámutatott, Szerbia EU-hoz való csatlakozása után megkezdődhet a Szerbia és a Magyarország közötti stratégiai együttműködés új korszaka.

A felek a két ország törvényhozó szerve közötti együttműködés erősítéséről is beszélgettek. Kövér László meghívta szerbiai kollégáját a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek Konferenciájára, amelyet novemberben tartanak meg Budapesten.

MTI

MTI

FOLYTATÓDIK AZ ENERGETIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Szerbia európai uniós tagsága a jelenlegi háborús veszélyek közepette és a szankciós válság következményei miatt is olyan stratégiai kérdés, amely nem tűr további halasztást – tájékoztatta az MTI-t Orbán Viktor és Vladimir Orlić találkozóját követően Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor biztosította a szerb házelnököt, hogy Magyarország minden uniós fórumon eltökélt szószólója marad a Nyugat-Balkán uniós integrációjának, az orosz–ukrán háború kapcsán pedig mindketten azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak.

Szó volt arról is, hogy szomszédos országokról lévén szó, létfontosságú a Magyarország és a Szerbia közötti szoros határvédelmi együttműködés az illegális migráció feltartóztatása céljából. Egyetértettek az energiabiztonság további erősítését szolgáló együttműködés folytatásában, és üdvözölték, hogy nemrég megállapodás született egy magyar–szerb gázkereskedelmi vegyes vállalat létrehozásáról – ismertette Havasi Bertalan.

Nyitókép: MTI