2024. április 19., péntek

Sztrájk bénítja meg Németországot – nem közlekednek a vonatok, a repülőjáratokat törlik

Alig közlekednek a vonatok, a buszok és a repülőjáratok Németországban. Ennek oka, hogy a két szakszervezet figyelmeztető sztrájkba kezdett, magasabb béreket követel, írja a 021.rs hírportál.

Vasárnapról hétfőre szinte minden leállt Németországban. A vonatok alig közlekednek, csak a berlini repülőtérről. A bejelentések szerint tizenhat tartományból hétben meg fog állni a tömegközlekedés is.

Beta/ AP Photo/Matthias Schrader

Beta/ AP Photo/Matthias Schrader

Az elmúlt három évtized legnagyobb sztrájkja miatt emberek milliói maradnak vasúti és tömegközlekedés nélkül, a személygépkocsival közlekedők miatt pedig forgalmi dugók alakulthatnak ki az utakon, számol be a sajtó.

A figyelmeztető sztrájkot két fontos szakszervezet, a Vasúti Dolgozók és Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (EVG) és a Verdi Szolgáltató Szakszervezet hirdette meg. A szakszervezetek az áremelések miatt magasabb béreket, valamint a közszférában és a közlekedési tevékenységekben dolgozó mintegy 2,7 millió alkalmazott jobb munkakörülményeit követelik. A tárgyalások új fordulója hétfőn kezdődik.

Nyitókép: Beta/ AP Photo/Matthias Schrader