2024. április 25., csütörtök

Folytatja a kis gázerőművek építését a NIS

Jelenleg a szerbcsernyei projektum kivitelezéséhez keres partnert

Egy 2 megawattos gázerőmű kiépítéséhez keres partnert a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS). A közbeszerzési eljárásra olyan kivitelezők jelentkezését várja, akik az erőmű megépítése mellett a meglevő infrastruktúrára is rácsatlakoztatják a kis erőművet Szerbcsernyén. A jelentkezőknek elsősorban a technikai követelményeknek kell megfelelniük, a végső döntést azonban a gazdaságilag legkifizetőbb ajánlat nyeri el – áll a kőolajipari vállalat kiírásában.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Ugyanitt a vállalat illetékesei kiemelik, hogy a kivitelezőnek kell beszereznie az építéshez szükséges engedélyeket és beleegyezéseket, és ezek alapján a technikai dokumentációt is össze kell állítania. Biztosítania kell a szükséges anyagokat és felszerelést, meg kell építenie az erőművet, működésbe állítania, és 15 évig a fenntartást is biztosítania kell.

A tervek szerint egy konténerben elhelyezett rendszerről van szó, amely gázmotorral vagy gázturbinával fejleszt villanyáramot: olyan segédrendszerekkel is fel kell szerelni a kis erőművet, amely lehetővé teszi az önműködést. Az erőművet a szerbcsernyei gázlelőhelyről látnák el energiával, amely Nagykikindától 25 kilométerre, a magyarcsernyei község területén fekszik, és 1978 óta működik. A tervek szerint a lelőhelyen új kutakat is fúrnak, és a működést egy feldolgozóüzemmel is kiszélesítik – olvasható a NIS közleményében.

A kőolajipari vállalat honlapján kiemelik, hogy 2013 óta a NIS nyolc lelőhely közelében épített ki hasonló erőműveket. Az ország területén levő kis gázerőművek összereje 14,5 megawatt.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)