2024. április 20., szombat

Jó úton jó menni

Bácsfeketehegyen 20 kilométernyi határutat rendeztek – Az akció a jövőben is folytatódni fog

Bácsfeketehegy ismét szép példát adott összefogásból. A bácsfeketehegyi helyi közösség, a Bácsfeketehegyi Gazdakör, Kishegyes község önkormányzata a bácsfeketehegyi gazdákkal közösen több mint 20 kilométer határutat rendeztek. Az akció kapcsán Juhász Attila, a helyi közösség titkára elmondta lapunknak, hogy az akció sikerét leginkább a gazdáknak köszönhetik.

– Az idei határútrendezést könnyebb volt megszervezni, mivel már van tapasztalatunk e téren. Két éve indult a program, amelynek keretében a tagosítás által is igen elhanyagolt határutakat megpróbáljuk olyan állapotba hozni, hogy használhatók legyenek, és minél kevesebb bosszúságot okozzanak használóiknak. Természetesen egy fecske nem csinál nyarat, így ebben részt vesz a Bácsfeketehegyi Gazdakör, az önkormányzat részéről Oroszi Sándor, a mezőgazdasági osztály vezetője és a helyi közösség. A húzóerőt maguk a termelők jelentették, akik hajlandók voltak részt venni mind munkával, mind munkagépekkel az akcióban – fogalmazott a titkár, majd arról is szólt, hogy az akció kapcsán kialakultak kisebb-nagyobb súrlódások, viszont elmondható, hogy népszerű a gazdák körében, az idén már „túljelentkezés” alakult ki.

– Két részre osztjuk a csapatot, keleti és nyugati oldalra. Az idén már 20 traktor vett részt az akcióban, de még egy csapatot ki tudtunk volna állítani, annyi volt a jelentkező. Az akció kapcsán még elmondhatom, hogy kölcsön fogunk kapni egy grédert, amit ki fogunk próbálni. Ha a többség úgy ítéli meg, hogy hasznos és eredményeket produkál, akkor a gazdakörrel közösen azon leszünk, hogy beszerezzünk egy ilyen kapcsolható eszközt – számolt be Juhász, majd azt is elmondta, hogy a határútrendezés mellett feltöltést is végeztek.

– A község területén komoly munkálatok folynak a gyorsvasút építésén. Oroszi Sándor közbenjárásának köszönhetően 20 teherautónyi földet tudtunk biztosítani az építkezésről olyan helyekre, ahol szükség volt a mélyedések, lapályok feltöltésére. Egy vállalkozó és egy gazda kanalas munkagépeikkel külön segítséget nyújtottak a föld eligazításában. A helyi közösség idei tervei között szerepel az útpadkák lenyesése az utcákban. Az ebből származó földet is olyan helyekre fogjuk szállítani, ahol erre szükség van, és aztán azt elrendezzük. Az akció kapcsán fontos még megemlíteni, hogy sikerült a településről kivezető két-három fontosabb dűlőutat is helyreállítani, amelyek a tél során jócskán megrongálódtak – tudtuk meg a titkártól, aki végezetül arról is szólt, hogy az akciónak barátkozás és csapatépítő jellege is volt. A résztvevőket szerény körülmények között megvendégelték, és közben elbeszélgettek róla, hogy milyen esetleges további megmozdulásokra lenne lehetőség.

Nyitókép: Húsz helyi gazda vett részt az akcióban