2024. április 19., péntek
EB-SELEJTEZŐ

Kane megelőzte Rooney-t

A nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban rendezték a csütörtök esti Eb-selejtezős nyitónap kiemelt meccsét, ahol a C csoport két kiemelkedő gárdája, Olaszország és Anglia csapott össze. Hamar a Háromoroszlánosok érezhették jobban magukat a dél-olaszországi estében, egy jobb oldali szöglet utáni kavarodásban Harry Kane lövése még lejött a védelemről, de a kipattanóra lecsapó Declan Rice a kapu jobb oldalába vágta a labdát (13.). A félidő hajrájában aztán maga Kane is örülhetett, amikor a Giovanni Di Lorenzo kezezéséért megítélt büntetőt lőtte Gianluigi Donnaruma hálójába, ezzel pedig nemcsak hazája vezetését duplázta meg, de egy rekordot is átadott a múltnak: a hórihorgas csatárnak ez volt az 54. találata az angol válogatott mezében, ami új csúcsot jelent, az eddigi legeredményesebb szigetországi Wayne Rooney volt 53-mal. A második félidőben feltámadó olaszok egy labdaszerzést követően a debütáns Mateo Retegui faragott a hátrányon (56.), aki Lorenzo Pellegrinitől kapott remek kiugratást. A házigazda a hátralévő időben rendre veszélyeztetett, a 80. perctől Luke Shaw két gyors sárgás kiállítása miatt emberelőnybe is került, de nem tudott újra betalálni, így a három pontot az angolok vitték haza.

Immár Harry Kane vezeti az angol válogatott góllövő örökranglistáját (Fotó: Beta/AP)

Immár Harry Kane vezeti az angol válogatott góllövő örökranglistáját (Fotó: Beta/AP)

Portugália Cristiano Ronaldo duplázásával összesen négyet pakolt be Liechtensteinnek, hozták a kötelezőt a dánok is a finnek ellen az északi rangadón, míg a bosnyákok és a szlovénok értékes diadalt arattak Izland, illetve Kazahsztán ellen. A nap betlizője Szlovákia lett, amely gólképtelen maradt Luxemburggal szemben, így máris lépéshátrányba került a portugálok mögötti második helyért futott versenyben.

Eredmények, 1. forduló, C csoport: Észak-Macedónia–Málta 2:1, Olaszország–Anglia 1:2. H csoport: Dánia–Finnország 3:1, San Marino–Észak-Írország 0:2, Kazahsztán–Szlovénia 1:2. J csoport: Portugália–Liechtenstein 4:0, Bosznia-Hercegovina–Izland 3:0, Szlovákia–Luxemburg 0:0.

Nyitókép: Immár Harry Kane vezeti az angol válogatott góllövő örökranglistáját (Fotó: Beta/AP)