2024. március 29., péntek

Szuperszónokok járnak a szabadkai Kosztolányiba

Kőműves Csenge mindenkinél ékesebben beszél – Vajdasági diáksikerek a XIV. Kárpát-medencei tehetségnapon is

Két dobogós helyet is szereztek Szabadkán tanuló diákok a hét végén Vácon a Kölcsey Ferenc szónokversenyen, amelyet a szervezők az idén a Kárpát-medence egészére hirdettek meg. A zsűri döntése alapján az első helyen Kőműves Csenge, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója végzett. A másodikon pedig Révész Nikolett, aki a romániai (erdélyi) Sepsiszentgyörgyről érkezett, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola hallgatójaként. A harmadik helyezett Szkocsorszki Dávid szintén a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba jár.

A Piarista Kilátó Központban megtartott döntőbe 16 diák jutott be. A szombati rendezvényen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára nemzetegyesítő közös erőnek nevezte azt az újítást, hogy a versenyre az egész Kárpát-medencéből lehetett jelentkezni.

Jó hétvégéje volt a zentai Juhász Hanna vers- és prózamondónak és a bajsai Pletikoszity Martinnak is, aki a matematika- és kémiaversenyeken elért eredményeiért kapott elismerést Budapesten a szombati XIV. Kárpát-medencei tehetségnapon. Különdíjasként bekerültek abba a csoportba, amelynek kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal tagját a Felfedezettjeink nevű ösztöndíjban részesítették. Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára ebből az alkalomból elmondta: a nemzeti tehetség programot sokszínűség jellemzi.

Nyitókép: A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium (Fotó: rs.polomap.com)