2024. március 19., kedd

Zöldségadomány

A Vajdasági Élelmiszerbank segítette a bácsfeketehegyi Izidát – Elkészült az egyesület éves terve

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület a héten nagyobb élelmiszer-adományt kapott a Vajdasági Élelmiszerbanktól. Az adomány egy részét az egyesület napközijében használják fel, ahol különböző fajta fogyatékkal élőkkel foglalkoznak. Az adomány másik részét a felhasználók családja fogja megkapni, mert a fogyatékkal élő személyekről gondoskodó családok nincsenek könnyű helyzetben – mondta el lapunknak Papp Julianna, az egyesület elnöke.

– Egy számunkra váratlan, de kellemes esemény történt a héten. Sikerült bekapcsolódnunk a Vajdasági Élelmiszerbank munkájába, vagyis egyesületünk juttatásban részesült tőlük. Az élelmiszer-adományból jut a napközis foglalkozáson részt vevők étkeztetésére, és valószínűleg sikerül a felhasználók családjának is juttatni belőle. Az adományozó szervezetről tudni kell, hogy ürögi székhelyűek, és nagyobb raktárakból jutnak hozzá a termékekhez. Édességeket, gyümölcsöt és más élelmiszereket szoktak adományozni, és olyan cégekkel működnek együtt, mint a Bambi, a Maxi, a Coca-Cola stb. Ezek biztosítanak számukra különféle termékeket, amelyeket eljuttatnak a rászorulóknak. Szerintem ez nagyon nagy érték, mivel nem csak pénzzel lehet segítséget nyújtani. Mi most főzelékféléket kaptunk tőlük, paprikát és paradicsomot. Ez még nincs a háztájékon, s tudjuk vele bővíteni az étrendet – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy háztartástanóra keretében a kapott élelmiszer egy részét máris feldolgozták: savanyították, ajvárt készítettek belőle, hogy hosszabb ideig tudják használni.

A Vajdasági Élelmiszerbank által nyújtott segítség sokak számára nagyon fontos, adott esetben az Izida-felhasználók családja számára. Papp elmondása szerint nagyon nehéz azoknak a családoknak a helyzete, amelyek valamiféle fogyatékossággal élő tagjukról gondoskodnak.

– A Vajdasági Élelmiszerbank 92 egyesületet támogat Vajdaság területén. Valószínű, hogy valamilyen rendszerességgel továbbra is részesülni fogunk ezekből az adományokból. Ez segíti a munkánkat, mivel kicsit többet tudunk nyújtani a felhasználóinknak – fogalmazott az elnök, majd elmondta, hogy az élelmiszerbanktól már korábban is kaptak adományt: karácsonyra a Bambi cég termékeiből érkezett hozzájuk, s azzal lepték meg a felhasználókat.

Papp végezetül arról is beszámolt lapunknak, hogy elkészült az egyesületük éves terve. A hangsúlyt idén is a megszokott foglalkozásokra fektetik, ugyanakkor bővíteni fogják egy-egy műhely munkáját. Ez elsősorban a fűszer- és gyógynövénytermesztésre és -feldolgozásra vonatkozik, mivel most építik a szükséges raktárt. A fazekasság ugyancsak több figyelmet fog kapni, mivel teljes felszerelésük van, amivel az egész folyamatot végig tudják vezetni. Az elnök szerint munkájukban jelenleg a szakemberhiány jelent gondot. Főként kétnyelvű gyógypedagógusra lenne szükségük, mivel ennek nagyon érezhető a hiánya. Azért is lenne rá nagy szükség, mert beindították az iskoláskor előtti és iskoláskorú gyerekekre vonatkozó programot.

Nyitókép: Paprikával és paradicsommal bővült az Izida felhasználóinak étrendje