2024. április 25., csütörtök
EB-SELEJTEZŐ

„Minden mérkőzés egy döntő”

Ma a B, az E, az F és a G csoport küzdelmeivel folytatódik a jövő évi németországi Európa-bajnokság selejtezőjének 1. fordulója, számunkra pedig az utóbbi lesz a legérdekesebb, hiszen ebben kezdi meg Szerbia (és hétfőn Magyarország) a küzdelmet a kvótáért, ma 20.45-től Belgrádban Litvániát látja vendégül. A Sasok a kudarcos katari vb után nem sokat gondolkodnak, hogy mi az egyetlen elfogadható céljuk a kvalifikációban: megszerezni az első két hely valamelyikét, és ott lenni Németországban.

Megerősítette ezt Dragan Stojković szövetségi kapitány is, aki egy héttel ezelőtt jelentette be a márciusi keretét. A mundiál után kritizált szakvezető az új erőpróbákra készülve úgy fogalmazott, tartozik egy bocsánatkéréssel a nemzetnek, amiért nem valósították meg az elvárásokat. „Úgy tekintek a selejtezős sorozatra, mint egy lehetőségre, amely visszaadhatja a tekintélyünket. Úgy kell készülnünk, hogy minden egyes találkozót döntőként fogunk fel. Nem akarunk csalódást okozni” – magyarázta a tréner. Mint mondta, tudják, miben hibáztak Katarban, sok elemzést végeztek. „A hibákat egyéni, sőt csapatszinten is ki kell javítanunk, ezek közül pedig a védelem megerősítése a legfontosabb. Mindig csak a következő meccsre fókuszálunk, és senkit sem becsülünk le” – tette hozzá Stojković, aki szerint Litvánia ellen is nehéz találkozóra kell számítanunk.

Dragan Stojković el akarja felejtetni a túl korainak érzett vb-búcsút (Fotó: FIFA)

Dragan Stojković el akarja felejtetni a túl korainak érzett vb-búcsút (Fotó: FIFA)

Szerbia kerete a márciusi selejtezős ablakra, kapusok: Vanja Milinković-Savić (Torino), Predrag Rajković (Mallorca), Marko Dmitrović (Sevilla), Dragan Rosić (Radnički Niš). Hátvédek: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Nemanja Gudelj (Sevilla), Erhan Mašović (Bochum), Nemanja Stojić (TSC), Strahinja Pavlović (Salzburg). Középpályások: Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Legia), Ivan Ilić (Torino), Uroš Račić (Braga), Saša Lukić (Fulham), Marko Grujić (Porto), Andrija Živković (PAOK), Nemanja Radonjić (Torino), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Dušan Tadić (Ajax), Lazar Samardžić (Udinese), Filip Đuričić (Sampdoria). Csatárok: Aleksandar Mitrović (Fulham), Luka Jović (Fiorentina), Dušan Vlahović (Juventus), Dejan Joveljić (LA Galaxy).

Nyitókép: Dragan Stojković el akarja felejtetni a túl korainak érzett vb-búcsút (Fotó: FIFA)