2024. április 20., szombat

Új olvasótábort nevelünk

A Magyar Szó székházában jártak az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola negyedikesei

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el!

A projektoktatás keretében az iskola negyedikesei szüleik szakmáival is megismerkedhettek. Voltak már programozóirodában, aranyműves műhelyben, rádióban, a pedagógusi munkakörbe is betekintettek, csütörtökön pedig ellátogattak székházunkba, ahol a gyerekeket Varjú Márta, napilapunk főszerkesztője köszöntötte. Török Erna, a Jó Pajtás és a Mézeskalács szerkesztője az újságírás és szerkesztés rejtelmeibe avatta be a vendégeket. Újházi Kornél tördelő megmutatta,  műszakilag hogyan készül az újság egy-egy oldala, a nyomdában pedig Mókus Gábor, a nyomdáért felelős segédigazgató vezette körbe a gyerekeket.

A székházunkban tett körséta az új tanácstermünkben fejeződött be, ahol a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója, Erdődi Edvina köszöntötte a kíváncsi vendégeinket.

– Mindent megteszünk azért, hogy a gyerekek számára érdekessé tegyük a nekik szóló újságokat, hogy a Magyar Szó olvasótáborának később is legyen utánpótlása – mondta a megbízott igazgató.

Újságírás és szerkesztés élőben (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Újságírás és szerkesztés élőben (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– A gyerekekkel arról beszélgettünk, hogy amikor belekezdünk valamibe, gondolatainkat tettekre szeretnénk váltani. Mindent egy bizonyos céllal teszünk. Ők a jó jegyekért tanulnak, hogy tovább folytassák tanulmányaikat és később munkához juthassanak. Megkérdeztük tőlük, tudják-e, hogy a Magyar Szó, a Jó Pajtás és a Mézeskalács hány éve léteznek, majd összehasonlítottuk az ő, sőt nagyszüleik életkorával is. Ezáltal eljutottunk addig a megállapításig, hogy a gyermeklapjainkat azért hozták létre, hogy a Magyar Szó olvasótáborának később legyen utánpótlása – mondta Erdődi Edvina. – Mindez tehát az olvasótábor utánpótlásának neveléséről szól. Mindent megteszünk azért, hogy a gyerekek számára érdekessé tegyük a nekik szóló újságokat, mert bár sokszor találkoznak azzal az üres frázissal, hogy muszáj olvasniuk, mi szeretnénk megértetni velük, hogy az olvasás milyen módon szélesítheti a látókörüket, illetve hogy milyen kiváltságos helyzetben vannak annak köszönhetően, hogy itt, Vajdaságban létezik egy teljesen magyar napilap – tette hozzá a megbízott igazgató.

Mi fán terem a tördelés? (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Mi fán terem a tördelés? (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Örülünk, hogy itt jártak a negyedikesek, és bemutathattuk a Jó Pajtást. Ez a korosztály eddig a Mézeskalácsot olvasta, de most megismerhették a hozzájuk immár közelebb álló hetilap felépítését, rovatait, illetve azt, hogyan készül a lap. Remélem, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket, jó volt látni azt, hogy érdekli őket, mi van az újságban. Sőt tanácsokat és ötleteket is adtak azzal kapcsolatban, hogy esetleg még mit tehetnénk bele, mi az, ami érdekli őket – mesélte Török Erna, a Jó Pajtás és a Mézeskalács szerkesztője.

Nézelődés a nyomdában (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Nézelődés a nyomdában (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Nagy élmény volt számunkra, hogy megismerkedhettünk azzal, hogyan készül a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Magyar Szó. Fontos az, hogy a gyerekek idejében tájékozódjanak egy-egy szakmáról. Ezáltal megváltozott szemszögből tekinthetnek egy-egy munkakörre, és a későbbiekben könnyebben tudják tervezni a jövőjüket – véli Szatmári Melitta tanítónő.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A gyerekeket megkínáltuk uzsonnával és üdítővel, továbbá apró ajándékot is kaptak. A jövőben is sok szeretettel várjuk azokat a diákokat, akik kíváncsiak arra, hogyan készül az újság.

Nyitókép: Kíváncsi gyerekek vendéglátóikkal (Fotó: Dávid Csilla felvétele)