2024. március 29., péntek

Nagyszabású közlekedési sztrájk lesz Németországban hétfőn

A közlekedés csaknem valamennyi formáját ellehetetlenítő munkabeszüntetés várható hétfőn Németországban több szakszervezet közös sztrájkfelhívása szerint.

A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a ver.di szakszervezeti szövetség és a vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetének (EVG) közös akciójáról tájékoztató csütörtöki közleményében kiemelték, hogy a március 27-re meghirdetett 24 órás figyelmeztető sztrájk a távolsági, a térségi és a helyi közlekedést, valamint a repülőtereket, az autópálya-üzemeltető társaságokat és a vízügyi és hajózási igazgatási szerveket is érinti, méghozzá országszerte.

Mint írták, súlyos késésekkel, sőt a közlekedési szolgáltatások teljes leállásával kell számolni egész Németországban.

A csaknem kétmilliós tagságú ver.di-nél 120 ezer dolgozót szólítottak fel a csatlakozásra. A nagyjából 230 ezer dolgozót összefogó EVG valamennyi tagját sztrájkra hívja.

A németországi dolgozók nem elégedettek az ajánlott feltételekkel (Fotó: dpa)

A németországi dolgozók nem elégedettek az ajánlott feltételekkel (Fotó: dpa)

Az EVG közölte, hogy az ötvennél is több közlekedési vállalattal – köztük a Deutsche Bahn országos vasúttársasággal és számos térségi vasú vasúttársasággal – folytatott tárgyalásaik első fordulója nem hozott eredményt, és a munkaadó megfontolásra méltó ajánlat helyett a dolgozók helyzetét tovább rontó követelésekkel állt elő. Például azzal, hogy a termelékenység növelése érdekében önként mondjanak le az egyik legnagyobb szociális vívmány, a fizetett szabadság egy részéről.

Azonban a közlekedési dolgozók, akik a világjárvány idején szolidaritásból lemondtak a megfelelő béremelésekről, nem értenek egyet az ilyen magatartással és jelentős béremelést tartalmazó ajánlatot várnak el a munkaadói oldaltól – tették hozzá, kiemelve, hogy központi követelésük a havi munkabér általános, 650 eurós emelése.

A ver.di a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről zajló tárgyalások eredménytelensége miatt februárban elindított sztrájksorozatát folytatja az EVG-vel szervezett újabb tiltakozó akcióval.

A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légiközlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptérüzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.

A ver.di 10,5 százalékos, és legalább 500 eurós béremelést követel. A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést ajánl.

Nyitókép: A németországi dolgozók nem elégedettek az ajánlott feltételekkel (Fotó: dpa)