2024. április 24., szerda

Az energiaügy újabb együttműködésre ad lehetőséget

Dubravka Đedović miniszter Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével tárgyalt

Szerbia és Magyarország kétoldalú együttműködésének egyik fontos eredménye, hogy Szerbia további egy évvel meghosszabbítja a Magyarországgal kötött gáztárolási szerződését, emelte ki Dubravka Đedović energiaügyi és bányászati miniszter, miután Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével tárgyalt csütörtökön. A miniszter háláját fejezte ki a jó gáztárolási együttműködésért, ugyanakkor rámutatott, tisztában van Szerbia azzal is, hogy tranzitországként milyen fontos Magyarország számára a Balkáni, azaz Török Áramlat gázvezeték.

Đedović miniszter és a nagykövet beszélgetésének fókuszában az energiaügyek szerepeltek, mindenekelőtt a gázellátás és a villanyáram, áll a minisztérium közleményében. A miniszter elmondta, az energiaügy terén a két ország együttműködése fejleszthető és elmélyíthető, különösen a kőolaj, a földgáz és a megújuló energiaforrások terén. Hangsúlyozta, tervben van a Pannon-korridor projektumának fejlesztése, amivel a két ország közti átviteli rendszerek kapacitásának és kapcsolatának erősítését célozzák meg.

Magyar József rámutatott, a két ország árucsere-forgalmában az energiatermékek állnak az élen, és ő is a földgázellátás, illetve az olajszármazékok ellátása terén kialakult jó együttműködést emelte ki. A nagykövet gratulált a miniszternek a közvetlen külföldi befektetésekért, amelyet Szerbiának sikerült bevonzania, majd hozzátette, Szerbia a térségben fontos piacnak számít, a két ország együtt mintegy 17 millió fogyasztóból álló piacot alkot.

Nyitókép: Minisztérium