2024. március 29., péntek

Magyarkanizsán a falugazdászok segítenek

Változások, pályázatok bejelentése könnyedén

Magyarkanizsa községben kiterjedt és jól szervezett a falugazdászrendszer. A városházán többen is a mezőgazdasági termelők segítségére sietnek, amennyiben valamilyen téren elakadnak a bürokrácia útvesztőiben, emellett terepre is kijárnak. Most az elektronikus rendszer használata és a pályázatok a legaktuálisabb témák – mondta Skutera Éva falugazdász. Az e-Agrar rendszerről már tartottak eligazító előadást, de most is felhívják a polgárok figyelmét, hogy bármikor fordulhatnak a falugazdászokhoz, akár a magyarkanizsai önkormányzatban, akár a falvakban, hisz oda is kijárnak. Most a mezőgazdasági pályázatok kerültek középpontba, ugyanis a Tartományi Mezőgazdasági Alap több fronton írt ki pályázatot.

– Vetőmagok, műtrágyák és növényvédő szerek beszerzésére 500 ezer dinár a minimális keretösszeg, a maximálisan pályázható összeg pedig 3 millió dinár gazdaságonként. 12 hónapos időtartamú a kölcsön és 1 százalékos rá a kamat, mint minden más esetben. A minőségi fajtájú borjú és malac beszerzésére 300 ezer dinárt lehet igényelni egészen 4 millióig, és itt 15 hónapos a futamidő. Az új öntöző- és kútfúró rendszerekre 300 ezertől 4,5 millió dinárig igényelhető hitel, melyre négy év a futamidő. A jégvédelmi rendszerre szintén 300 ezertől 4,5 millió dinárig igényelhető hitel, csakúgy mint a fóliasátrakra, az üvegházakra, a méhészeti felszerelésekre és a minőségi tenyészállatokra, valamint a mezőgazdasági gépekre is ugyanígy, illetve a raktárak, hűtőházak kialakítására 300 ezertől 4,5 millió dinárig terjedő hitelkeret igényelhető. A földvásárlást a tartomány tíz hektárig támogatja oly módon, hogy a 600 ezer dináros legkisebb összegtől a 4,5 millió dinárig felvett kölcsönt öt év alatt kell visszafizetni, és 20 százalékos önrészt kell adni – mondta a falugazdász. A hiteltámogatásokra igényeiket március 18-tól október 23-ig adhatják át a gazdák.

Skutera Éva

Skutera Éva

– A gazdaságok újításához is segítséget nyújtanak a falugazdászok, ehhez azonban a következő dokumentumokkal már rendelkezniük kell, amikor bemennek a városházára: érvényes személyi igazolvány, mezőgazdasági folyószámla, és az is legyen előre elkészítve, hogy melyik parcellájukba milyen kultúra fog kerülni. Ez utóbbit pontosan, parcellaszámok szerint kell feltüntetni. Jelenlegi (nem hivatalos) információk szerint minden gazdaság felújítását el kell végeznie annak, aki aktív státuszban akar maradni, illetve a területalapú támogatást szeretné igényelni. Ezt a munkafolyamatot 2023. március 31-ével bezárólag kell megcsinálni. Természetesen mi, falugazdászok is segítjük az ügyintézést. Aki még nem regisztrált az e-Upravára, az mindjárt hozza vagy a kikért paramétereket (amelyet a kincstárból, a postáról vagy a PSS-ből lehet kikérni) és az okostelefonját vagy az igazolványát a kikért tanúsítvánnyal együtt, hogy regisztrálni tudjuk. A regisztrációhoz mindenkinek rendelkeznie kell ímélcímmel – mondta Skutera Éva.

Amennyiben bármilyen akadályba ütköznének, keressék a falugazdászokat, akik készségesen segítenek Magyarkanizsa községben. A 024/4874-236-os számon a falugazdászokat kérve, illetve személyesen a városháza 17-es irodájában fordulhatnak hozzájuk. 

Nyitókép: Fóliasátrak, üvegházak kialakítására is adnak hitelt (illusztráció; fotó: Gergely Árpád)