2024. április 19., péntek

Bill Gates: A mesterséges intelligencia korszakába léptünk

A mesterséges intelligencia a modern történelem egyik legfontosabb technológiai áttörése, egyenrangú a mikroprocesszorok, a számítógépek, az internet és a mobiltelefon létrehozásával – írja Bill Gates blogjbejegyzésében, melynek címe: Elkezdődött a mesterséges intelligencia kora, közölte a Szerbiai RTV.

A Microsoft alapítója korábban arról beszélt, kíváncsi a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatban. Leginkább az érdekli, mekkora mértékben könnyítheti meg az emberek életét, javíthatja az oktatást és az orvostudományt. A milliárdos most azt is jelezte, osztja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmakat, beleértve annak kockázatát, hogy az emberek számos negatív módon is felhasználhatják azt.

Gates úgy véli, hogy az egészségügyben a mesterséges intelligencia felszabadíthatná az alkalmazottakat bizonyos munkák alól. Itt elsősorban a bürokráciára gondol, de a vizitekhez szükséges orvosi űrlapok kitöltése terén is jelentős feladatot látna el.

Szerinte a mesterséges intelligencia az elkövetkező 5-10 évben átalakítja az oktatást azáltal, hogy képes lesz a tartalmat a tanulókhoz igazítani, óraterveket készíteni és felmérni, hogy a tanulók mennyire értenek bizonyos témákhoz.