2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Fanni fogadása az akadémián

Szombat reggel leszállt a bukaresti járatról, és sietett is haza Nagy Fanni, mert a Vajdasági Birkózóakadémián mindenki izgatottan várta már a nagylányt, aki újabb dicsőséget hozott a szerbiai női birkózásnak, Magyarkanizsának és a Potisje Birkózóklubnak, mert Fábián Anna tavalyi ezüstje után a román fővárosban ő bronzérmet nyert az U23-as Európa-bajnokságon! Az akadémián konfettieső és vastaps fogadta, mert összegyűlt ott a klub- és akadémistatársai apraja-nagyja, szülei ölelése és a virágcsokrok sokasága meghatotta Fannit, akit először Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője köszöntött, aki üdvözletében kiemelte, ez az intézmény első „vegytiszta” érme nagyversenyről, s közösen örültek Szerbiában és Magyarországon, mert rögtön gratulált Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség alelnöke és Süle László, a Kozma István Magyar Birkózóakadémia (KIMBA) főkurátora is, így egy kicsit ők is magukénak érzik ezt az érmet, hiszen Fanni végig a vajdasági akadémián készült, és az Eb előtt Budapesten edzőtáborozott a szerbiai válogatottal. Az akadémia létrejöttéért ezért köszönetet mondott Magyarországnak és az ottani nagy birkózócsaládnak, s reményét fejezte ki, hogy ez az érem csak az első az akadémián nevelkedő fiatalok medáljainak sorában. Kormányos László tartományi sportsegédtitkár kiemelte, hogy a vajdasági kormány továbbra is élénken figyeli és segíti a magyarkanizsai birkózók munkáját, és hasonlóról biztosította a jelenlevőket Borsos Csaba, a kanizsai sportszövetség elnöke és az épp időben befutott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is, akinek szintén nagy szerepe volt a gyönyörű akadémia kiépítésében. Dalibor Perović, a lányok egyik szövetségi edzője az akadémia munkáját emelte ki, hiszen az Eb-n szerepelt mindhárom nagylány az akadémián nevelkedik és fejlődik, Rekecki Rudolf, a Potisje elnöke pedig a gratulációk mellett maga mellé hívta Losonc Szabolcsot is, aki az Eb-n 5. lett a fiatal férfiak kötöttfogásának 55 kg-jában.

A Fannival készülő interjút a következő Sportvilágban olvashatják el.

Ünnepelt és ünneplők: Nagy Fanni Bálint Zoltán és Fejsztámer Róbert között (Gergely Árpád felvétele)

Ünnepelt és ünneplők: Nagy Fanni Bálint Zoltán és Fejsztámer Róbert között (Gergely Árpád felvétele)

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Szél-arany

Amilyen nyögvenyelősen indult a magyar lányoknak az U23-as Európa-bajnokság Bukarestben, olyan szépre sikeredett a vége, hiszen 57 kg-ban Szél Anna aranyérmet nyert, méghozzá úgy, hogy egy végsőkig kiélezett csatában 6:6-tal nyert az esélyesebbnek tartott ukrán Homeneccel szemben a döntőben. Az utolsó napon még egy magyar (bronz)érem született Szabados Noémi (72 kg) révén, aki igazi erődemonstrációt tartott (10:0) a román Rotaru ellen.

Európa-bajnokok, nők 53 kg: Zeynep Yetgil (török). 57 kg: Szél Anna (magyar). 62 kg: Irina Bondar (ukrán). 65 kg: Amina Capezan (román). 72 kg: Wiktoria Choluj (lengyel), … 3. Szabados Noémi (magyar). Csapatban: 1. Ukrajna 158, 2. Törökország 129, 3. Románia 123, … 7. Magyarország 71, … 16. Szerbia 21 pont stb.

Férfiak, szabadfogás, 57 kg: Niklas Stechele (német). 65 kg: Khamzat Arsamerouev (francia). 70 kg: Magomed Kaniev (azeri). 79 kg: Georgiosz Kugiumcidisz (görög). 97 kg: Iszlam Iljasov (azeri).

Nyitókép: Ünnepelt és ünneplők: Nagy Fanni Bálint Zoltán és Fejsztámer Róbert között (Gergely Árpád felvétele)