2024. április 27., szombat

Miért hasznos a felvételi felkészítő?

Idén is nagyszámú nyolcadikos diák érdeklődik a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium iránt

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban már húsz éve kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a felvételi felkészítőknek. Az idén 43-an jelentkeztek angol szakra, 9-en németre, 31-en pedig a színház- és audiovizuális művészeti szakra. Az angol és a német tagozatra a felvételi vizsga idegen nyelvből, valamint magyar nyelv és irodalomból áll, a média szakra történelemből, képzőművészetből, zenéből és irodalomból kell felvételizni, míg a sporttagozatra nincs külön felvételi teszt. A felkészítők jelentőségéről és fontosságáról Nagy Tiborral, a gimnázium igazgatójával is beszélgettünk.

– A felkészítőkkel gyakorlatilag a tanuló esélyét akarjuk növelni, hogy sikeres felvételit írjon. A felkészítőre érkező nyolcadikosok érdeklődőek és motiváltak, az eddigi tapasztalatunk azonban az, hogy a gyerekek jelenlegi tudásán nagyon meglátszik a két év pandémia. Nem jártak iskolába, tananyagok estek ki, illetve felületesen lettek átvéve. Online formában a legjobb tanár sem tudta úgy átadni a tananyagot, ahogy szerette volna. Tehát van mit csiszolni a diákok tudásán. Én azonban azt vallom, hogy semmi sem bepótolhatatlan. Mindent ki lehet javítani és helyre lehet hozni. Mi arra törekszünk, hogy ez sikerüljön, ezért folyamatosan foglalkozunk a nyolcadikosokkal. Az utolsó felkészítőre május 5-én kerül sor, a legvégén – szokásunkhoz híven – kedveskedni fogunk a gyerekeknek egy csapatépítő, összeszoktató játékkal, amit, mint mindig, Balassa Emese és csapata fog tartani – hallottuk a gimnázium igazgatójától, aki hozzátette, hogy mivel az angol és a német szak felvételijére reggel kerül sor, ezért aki szeretné az egyik nyelvi szak mellett megpróbálni a média tagozatot, az bátran megteheti.

Az érdeklődő nyolcadikosok az öt felkészítőből a közelmúltban vettek részt a másodikon, ennek tapasztalatairól, élményeiről és benyomásairól kérdeztük őket.

Tomik Eszternek, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulójának nagy vágya, hogy a színház- és audiovizuális művészeti szakra iratkozhasson, hiszen már tíz éve színészkedik, így nagyon közelinek érzi magához ezt a szakot. Mint megtudtuk, már tavaly is részt vett a felvételi felkészítőn, ahonnan pozitív tapasztalatokkal tért haza.

– Szerintem nagyon hasznosak ezek a felkészítők. Már tavaly is sok hasznos és új dolgot tanultam meg az órákon, ami az idén sincs másképp. A felkészítők jó hangulatba telnek, érdekesek, és a tanárok is jól elő tudják adni a tananyagokat. A jövendőbeli osztálytársaim is kedvesnek és aranyosnak tűnnek, és örülök, hogy megismerhetem őket. Már az első alkalommal sikerült barátokat szereznem, és hogyha mindannyian bejutunk ide, akkor velük biztosan jóban leszek, de néhány régi barátom is ebbe az iskolába szeretne jönni, így legalább velük is több időt tudok majd tölteni. Az intézménybe való bejutás nem könnyű, mivel elég sok mindent figyelembe vesznek. Ahhoz, hogy bejussak, jól meg kell írnom a felvételit, ezért fontosnak tartom, hogy eljöjjek ezekre a felkészítőkre, hiszen így nagyobb esélyem lesz sikeresen teljesíteni. Mindenképpen ajánlom mindenkinek ezeket a felkészítőket – emelte ki Eszter.

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, Korponai Réka szintén a színház- és audiovizuális művészeti szakra szeretne iratkozni, mivel úgy érzi, hogy a színészkedésben tudja kiélni az összes vágyát. Mint kiderült, Réka nyolc éve néptáncol is.

– Érdekes története van annak, hogy miért ezt a szakot választottam. Elkezdtem nézni egy sorozatot, megnéztem a kulisszatitkait is, és rájöttem, hogy a színészkedés lesz az én világom, ugyanis az a hangulat, amit ott láttam, nagyon megtetszett. Mivel zárkózott típus vagyok, ezért az első felkészítőn féltem, hogy nem igazán tudok barátkozni, de teljesen véletlenül egy csoportba kerültem az egyik legjobb barátnőmmel, akivel könnyebben össze tudtunk ismerkedni más lányokkal is, úgyhogy most már van egy kis csapatunk, akikkel jóban vagyunk. Valójában azért is jelentkeztem, hogy megismerjem a jövendőbeli osztálytársaimat, barátokat szerezzek, és persze felkészüljek a felvételire. A felkészítők jó hangulatúak, a tanárok nagyon jól magyaráznak. Az iskolában családias a hangulat, és nagyon jó a közösség. Mindenki kedves, nyitott és befogadó. Mindenki próbál barátkozni. Nekem nagyon tetszik ez az iskola – hallottuk Rékától.

A nyolcadikos Balázs Réka a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolából érkezett az angol felvételi felkészítőre. Elmondta, hogy első alkalommal kettős érzések voltak benne, hiszen nagyon izgult, hogy mi fog rá várni, ugyanakkor boldog volt, hogy új környezetbe kerül, új emberekkel ismerkedik meg, és új helyet lát.

– Tetszik a környezet, igazán kellemes és szép. Az emberek is kedvesen állnak hozzánk, szimpatikusnak tűnik mindenki. Úgy gondolom, így könnyű lesz a barátkozás. Tetszik az egész hangulat, ami itt uralkodik. A tanárok is kedvesek velünk, érthetően magyaráznak, segítőkészek, és sokat viccelődnek velünk. A felkészítők nem tűnnek annyira nehéznek, de könnyűnek sem, ezért kicsit félek, hogy bejutok-e, de reménykedek benne. A felkészítő tanárok nagyon sokat segítenek nekünk, hogy kellő tudást szerezzünk ahhoz, hogy bejussunk a vágyott szakra – mesélte Réka.

A bajmoki Márton Attila a Vuk Karadžić Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, német nyelvi felkészítőre jelentkezett. Valójában sport szakra szeretne iratkozni, mivel futballozik, és már kilenc éve néptáncol. A német szak jelenleg a B opció számára. Viszont egy dolog biztos, mindenképp a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban szeretne továbbtanulni.

– Nagyon tetszik az iskola, főleg a családias hangulat miatt. A tanárok jól és érthetően adják elő a tananyagokat, emellett nagyon kedvesek, és szeretnek viccelődni. A felkészítők azért jók, mert ezáltal könnyebb lesz megírni a felvételit, de jó arra is, hogy megismerhetem a jövendőbeli osztálytársaimat. Eddig nagyon jól éreztem magamat – mondta Márton.

A felvételi felkészítőkről két tanárt is megkérdeztünk, hogy meséljék el, hogyan és milyen hangulatban zajlanak az órák.

Kohajda Gizella némettanár már 15 éve dolgozik a gimnáziumban.

– Úgy gondoltuk, hogy a felkészítőkkel segítséget tudunk nyújtani a diákoknak a sikeres felvételi megírásához. Fontos, hogy tudják, hogy mégis mire számítsanak. A felkészítők délelőtt idegen nyelvi órákkal, délután pedig magyar nyelv és irodalomból zajlanak, egy ebédszünetet beiktatva. Számomra elengedhetetlen, hogy az óráim jó hangulatban, vidáman teljenek. A tanulókat minden alkalommal biztatjuk, segítünk nekik, és olyan próbateszteket töltünk ki velük, amelyek előfordultak az előző években. A felkészítőn kívül van egy online tér is, ahol egy kolléganő áll a tanulók rendelkezésére, ha kérdéseik merülnének fel. Adunk nekik házi feladatot is, amit fel tudnak rakni erre az oldalra, és visszajelzést kaphatnak arról, hogy helyesen oldották-e meg, vagy sem. A felkészítők segítségével a gyerekek felfedezhetik az épületet is, találkozhatnak a már itt tanuló diákokkal, akiktől lényeges információkat tudhatnak meg a gimnáziumi életről. Az elmúlt évek felvételi tesztjének tapasztalatai alapján azt vettük észtre, hogy most már nem annyira a nyelvtanra, hanem inkább a szókincsre fókuszál, ezért mi is változtattunk a felkészítőkön, és a nyelvtan helyett a szókincs fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt – magyarázta Kohajda Gizella.

Dukai Kunyi Szuzanna angoltanár elmondta, hogy a felvételi felkészítőre érkező, angol nyelvi szak iránt érdeklődőknek már van bizonyos előtudásuk, ezért inkább a gyakorlatra fekteti a hangsúlyt.

– Gyakorlatba, szituációba helyezzük a már meglévő tudást, de persze előtte tartunk egy ismétlést is. Szeretem a páros és csoportmunkát, ami egyébként is jellemző az óráimon, hiszen úgy gondolom, hogy a gyerekek egymás között tudják a legjobban gyakorolni a nyelvet, ilyenkor talán jobban fel tudnak szabadulni. A felkészítőn még van bennük egy pici félelem, egy kicsit visszahúzódóbbak, úgyhogy talán ezek a páros és csoportmunkák segíthetnek abban, hogy feloldódjanak, és jobban előhozzák a tudásukat. A legjobban a játékokon keresztül szabadulnak fel, valamint különböző videókat és dalokat is szoktam alkalmazni a könnyebb tanulás érdekében. A felvételi felkészítő azért fontos, mert a diákok megismerik egymást, és szeptember elsején nem idegenként, hanem már ismerősként kezdik meg a tanulmányaikat. Ha egy gyerek meghallja, hogy felvételiznie kell, az egyfajta stresszt okoz neki. Mi azon igyekszünk könnyíteni, hogy ne féljenek ettől. Elmondunk nekik minden lényeges információt, úgyhogy aki eljön erre a felkészítőre, már tudni fogja, hogy mire számítson, és ez valamiképp nyugalmat fog neki adni – hallottuk Dukai Kunyi Szuzannától.

A következő felvételi felkészítő 29-én, április 20-án és május 5-én lesz. Attól függetlenül, hogy valaki nem vett részt az első két alkalommal, még csatlakozhat a többiekhez.

Az angol, a német, valamint a színház- és audiovizuális művészeti szak felvételije május 13-án és 14-én lesz.

Nyitókép: A következő felvételi felkészítő 29-én, április 20-án és május 5-én lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban (Fotó: Molnár Edvárd)