2024. április 26., péntek

Megörökített élmény

Székely István zongorakoncertet tartott Belgrádban

A zombori származású, jelenleg Spanyolországban élő és tevékenykedő zongoraművész, Székely István a Collegium Hungaricum meghívására koncertezett a hétvégén Belgrádban. Mint megtudtuk, különleges hazatérés volt ez számára, hiszen Ljubljanában és Zágrábban is fellépett Belgrád előtt. Mint mondta, régi időket idézett fel benne ez a körút.

Meghitt hangulatú koncertjén mindenekelőtt Frederic Chopin-balladák hangoztak el, illetve Liszt Ferenc két hangversenyetűdjét, az Erdőzsongás és a Manók tánca című zongoradarabját is élvezhette a közönség.

– Nagyon szeretem a Chopin-balladákat, és szívesen játszom őket. Stresszes őket eljátszani, de ez egy hatalmas kihívás nekünk, zongoraművészeknek – mutatott rá a média kérdéseire válaszolva Székely István.

Az érzelmekkel teli zenei műsor végén egy saját élményét is megosztotta a közönséggel, egy improvizációt is előadott, ami fiatalkorához kötődik. Egy nem túl kellemes, baljós álom érzéseit adta vissza a test minden porcikáját megborzongató zene révén.

– Azt gondolom, egy művész akkor mutasson meg valamit, amikor tényleg inspirált és motivált. Nekem ez egy régi élményem. Nem vagyok zeneszerző, de vannak momentumok és élmények az életemben, amelyeket meg kell örökíteni – mondta a művész.

Nyitókép: Miklós Hajnalka felvétele