2024. április 20., szombat

Érkezik a tavasz

Szerbiába 22 óra 24 perckor érkezik meg a tavasz. A csillagászati tavasz kezdetéig is napos időszakokra számíthatunk, kivéve északon és nyugaton, ahol gyenge eső is előfordulhat. Helyenként gyenge fagy, mínusz egy és 22 fok között alakul a hőmérséklet, írja a Szerbiai Rádió és Televízió.

Mérsékelten felhős, nagyrészt száraz időre van kilátás, Szerbia északi és nyugati részén csak néhol várható eső. Az ország keleti és délkeleti részein hosszabb napsütéses időszakok lesznek. A gyenge, mérsékelt déli szél napközben nyugatra, északnyugatira fordul, és Vajdaságban rövid időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul.

Ma van a boldogság világnapja – az ötlet Bhutánból ered

Ez a hétfő nem csupán a tavaszról szól, ma van a boldogság világnapja, a kettő pedig elég is ahhoz, hogy ma jobban érezzük magunkat. Az ENSZ közgyűlése 2011-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át.
A nemzetközi nap ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

A boldogság világnap üzenete elsősorban az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfőbb mutatók, az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják. A boldogság mibenlétét a híres boldogságkutató, Edward Diener pszichológus is sok éven át kutatta. Arra a megállapításra jutott, hogy a legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint jelenleg mintegy 300 millió ember depresszióban szenved, és sokan szembesülnek azzal, hogy nem találják a boldogságot. A felgyorsult, globalizált társadalomban egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberekre, aminek súlyos következményei lehetnek az egyénre és a környezetére nézve.

Nyitókép: Tavaszodik (Fotó: Dávid Csilla)