2024. április 20., szombat

Ünnepi műsor Nagybecskereken

Nagybecskerek magyarsága csütörtökön koszorúzással és a Petőfi Művelődési Egyesület székházában bemutatott ünnepi műsorral emlékezett az 1848–49-es magyar szabadságharc hőseire. Az egyesület székházában Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet.

– Nagybecskereken sokáig a Petőfi ME épületében emlékeztünk meg március 15-éről. Most, már több mint tíz éve, pedig Szemere Pál emléktáblájánál találkozik a helyi és a környékbeli magyarság. Vajdaság-szerte általában Kossuth-szobroknál, Petőfi-szobroknál szoktunk főt hajtani, de itt, Nagybecskereken, a város szívében, a temetőben, van egy helyszín, ahol megemlékezünk a szabadságharc hőseiről – mondta Kovács Elvira.

A Petőfi székházában bemutatott, alkalmi műsort nagy érdeklődés mellett tartották meg.

– Telt házas rendezvény volt. Rég volt már, hogy hátul is álltak, mert nem volt már ülőhely. Ez nagy öröm számunkra, és azt jelenti, hogy a nagybecskereki közönség igényli az ilyen jellegű rendezvényeket. Külön köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik részt vettek ebben a műsorban – nyilatkozott a műsor végén Jenovay Lajos, a Petőfi ME elnöke.

Petőfi életéről Tóth Annamária író tartott előadást.

– Természetesen magától értetődő, hogy Petőfi nemzetünk költője, a magyarság nagy alakja. Előadásomban arra is szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy minden nép a magáénak tudhatja, és, hogy ő az egész emberiség számára igyekezett elhozni a szabadság eszméjét, amelyet egész életén keresztül képviselt – magyarázta Tóth Annamária.

Az ünnepi műsorban felléptek a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium növendékei, az Emmanuel kamarakórus, valamint Süveg Zita, Panyik Anita és Puskás Anna szavalók.

Nyitókép: Az ünnepségen Kovács Elvira mondott ünnepi beszédet (Kecskés István felvétele)