2024. április 24., szerda

Kishegyes vasúti hídjai

Szubjektív helyzetjelentés a Belgrád–Budapest vasútvonal építésének kishegyesi szakaszáról

Kishegyes életében 175 éve nem volt akkora beruházás, mint a Belgrád–Budapest gyorsvasút építése. 175 éve épült meg a falut és a kaszálót elválasztó töltés is, amelynek a helyére most viadukt kerül. Szemünknek szokatlan módon gőzerővel folyik a munka, és a töltés nagyon rövid idő alatt eltűnt, most pedig gombamód bújik ki a földből a kishegyesi 14 pilléres völgyhíd. Hogy 14 pillérje lesz, az kiderül a tervrajzról, amelyet a kivitelező kifüggesztett az építkezés helyszínén. Azt sajnos nem tartotta fontosnak, hogy Szerbiában szerb felirat is kerüljön rá, úgy tűnik, az ilyesmit csak mi, vajdasági magyarok vesszük komolyan. A kínai felirat alapján a Google fordító segítségével azért lehet következtetni, hogy mi mennyi. A viadukt teljes hossza, támpontok nélkül 489,3 méter lesz. A pillérek egymástól való távolsága 32 méter, a magasságuk pedig 6 és 10 méter között változik. A híd alépítményéhez hagyományos építési módszereket alkalmaznak. A felső szerkezet beöntött tartókonzollal készül, és a betongerendához két zsaluzat van/lesz felszerelve, azaz két munkafelületet egyidejűleg építenek meg. Nagyjából ennyi derül ki a fordítóprogram szövegéből, ami a számok kivételével nem biztos, hogy pontos, és az sem, hogy a megfelelő magyar szakkifejezéseket használta. Ami biztos, hogy a völgyhíd nagy lesz, és ezzel a tempóval hamarosan elkészül. Nem is csoda, hiszen az utóbbi időszakban a kínai munkások folyamatosan dolgoznak, reggeltől estig, a hét minden napján. A régi vasútállomás mellé lakókonténereket helyeztek, vélhetőleg egy részük ott van elszállásolva. Az építkezés környékén lévő kisboltok tulajdonosai is örülhetnek, hiszen a kínai munkások szép áruforgalmat bonyolítanak le nekik. Az eladónők már kevésbé lelkesek, mert elmondásuk alapján a munkások elég hanyagok, prasnyák, még hozzánk képest is.

A viadukt mellett épül a vasutat átívelő fekete híd is, a Sziváci út végén. Itt a két tartópillért lehelyezték, és a szükséges betonelemeket is kiöntötték a helyszínen. Az viszont egy kevésbé gyakorlott megfigyelő számára is nyilvánvaló, hogy itt nem túl gyorsan halad a munka. Igaz, ezen nem kínai munkások dolgoznak, hanem rejtőzködő munkamorált valló, arabos zenét hallgató szakik. Ez a híd, amennyiben elkészül, a korábbi fekete hidat fogja pótolni, és a határba, valamint a Kátai-tanyára való kijutást biztosítja. Annyi már most is kivehető, hogy magasabb lesz, mint az elődje, így a határba vezető út is meredekebb lesz.

A Belgrád–Budapest gyorsvasút kishegyesi szakaszának harmadik hídja a Topolya és Kishegyes között lévő ún. nagy híd. Ennek építése kapcsán felvetődött, hogy a munkálatok alatt csak az autópályán lehet majd megközelíteni Topolyát Kishegyesről. Legutóbbi információink alapján ez mégsem így lesz, és létesítenek valamiféle kerülőt. Hamarosan ki fog derülni, hogy mi lesz a megoldás, mivel a mostani nagy híddal párhuzamosan néhány pillér kinőtt a földből, vagyis a munka itt is megkezdődött.

Nyitókép: Gőzerővel folyik a munka a kishegyesi viadukt építésén (Lakatos János felvétele)