2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – SZABADKA

Idényösszegzés a Spartacusban

A kerékpározás kiszámíthatatlan sportág. Hiába készül fel a kerékpározó egy-egy futamra, ha a versenyek során balszerencsék kísérik útját. Egy defekt, valamilyen meghibásodás a kerékpáron, illetve a tömegben való bukás könnyedén áthúzhatja az előzetes számításokat. A Spartacus Kerékpárklub fiatal versenyzőinek az elmúlt évben a pechsorozatból is jutott bőven, de ez sem szegte kedvüket, így a 2023-as idényre töretlen optimizmussal tekintenek.

A kerékpározók összesen 24 versenyen álltak rajthoz, a mérleg 45 érem (18 arany, 19 ezüst, 8 bronz). Az országos bajnokságon a szabadkai versenyzők két aranyat (Vuk Trišić időfutam és kritérium) és hat ezüstöt (Trišić országúti, Perčić Ivan időfutam és hegyi bajnokság, Perčić Márk hegyi, kritérium és időfutam) nyertek, a Ludason rendezett Vajdaság-bajnokságon pedig két aranyat, három ezüstöt és két bronzot gyűjtöttek Perčić Dejan edző tanítványai. A szerb kupa összesített versenyében Trišić a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Perčić Ivan és Perčić Nikolina pedig bronzérmet szereztek. Csapatban a 15 éven aluliak együttese (Perčić Ivan, Trišić, Nikola Vujković Lamić, Marko Tikvicki, Bogdan Mandić) az első versenytől az utolsóig fölényesen vezetve megnyerte a szerb kupát. Perčić Márk az U19-es válogatott színeiben többek között részt vett a csehországi, a magyarországi és a svájci világkupafutamokon is. „Az idényt tíz kerékpározóval versenyeztük végig. Többet vártam a mögöttünk lévő idényben, viszont rengeteg pechünk volt, előre nem látható bukások és defektek szóltak közbe” – mondta az edző, de ha mindenesként tüntetjük fel a szakembert, akkor sem tévedünk, hiszen a versenyek és az utazás szervezésétől a kerékpárok javításáig mindent ő végez az egyesületben.

Szabadkai versenyzők a szlovéniai versenyen (Fotó: Facebook.com/Biciklisticki klub Spartak)

Szabadkai versenyzők a szlovéniai versenyen (Fotó: Facebook.com/Biciklisticki klub Spartak)

A nyár folyamán Ludason egy 4100 méteres pályán megrendezték a tartományi bajnokságot – ami a szerb kupa egyik állomása is volt egyben –, melyre összesen 285 versenyző érkezett Vajdaság és Szerbia mellett Magyarországról, Romániából és Bosznia-Hercegovinából. A fiatalabb versenyzőkkel Szlovéniában (Kranj, Novo Mesto, Ljubljana), valamint a magyarországi idénynyitón szerepelt a Spartacus, ahol dobogós helyezéseket ugyan nem szereztek, de rengeteg tapasztalattal felvértezve tértek haza. Perčić Nikolina és Perčić Márk a szabadkai csapat mellett a válogatottban is szerepelt. „Nikolina a vajdasági körversenyen ölthette magára a válogatott mezét, míg Márknak az ifjúsági válogatott tagjaként nagyon gazdag volt a versenynaptára, szinte egész Európát körbejárta. Célunk a világbajnokság sikeres teljesítése volt, ami sajnos nem sikerült. Rendkívül balszerencsés éve volt, nem emlékszem, hogy eddigi pályafutása során valaha is ennyi defektje és bukása lett volna, mint idén. A csehországi világkupán az élbolyban haladva bukott egy hatalmasat, aminek következtében kórházba került, ahol két helyen varrták össze az állkapcsát. Másnap, a második szakaszon újra rajthoz állt, de fájdalmai miatt nem tudta befejezni a versenyt” – mondta Dejan, aki az ifjúsági válogatott vezetőedzői tisztét is ellátja.

Perčić Márk mintegy negyven versenyen vett részt, amiből tizenegy dobogós helyet ért el. A svájci, csehországi, magyarországi és franciaországi világkupák, illetve nemzetközi versenyek mellett az országos bajnokságon is rajthoz állt, ahol három ezüstérmet és egy negyedik helyet szerzett. Márk elmondta, hogy az elvárások nagyobbak voltak, de mindent figyelembe véve így is elégedett lehet az idénnyel: „A világkupák között egyedül Csehországban nem értem célba, mivel a negyedik szakaszon hatalmasat buktam. A Spartacus mellett a magyarországi Lotus Cycling csapatának vagyok még a tagja, ahol rajtam kívül több zombori kerékpározó is szerepel.”

Nyitókép: Szabadkai versenyzők a szlovéniai versenyen (Fotó: Facebook.com/Biciklisticki klub Spartak)