2024. március 28., csütörtök

Folytatódtak szerte Franciaországban a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások

Folytatódtak szombaton szerte Franciaországban a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások, Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget; a demonstrálók közül többen kukákat gyújtottak fel.

A hatóságok megtiltották a gyülekezést a párizsi Concorde téren és a közeli Champs-Élysées sugárúton, ahol már az előző két este is összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrök között. Szombaton a tiltakozások emiatt a főváros délkeleti részén folytatódtak. A hatóságok a gyülekezési tilalom elrendelését a „közbiztonság és a közrend elleni súlyos veszély" fennállásával indokolták. Több metrómegállót lezártak a belváros környékén biztonsági okokból.
Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a szükséges többség a törvénytervezet elfogadásához. A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A jogszabály kihirdetésére válaszul tömegtüntetések kezdődtek országszerte.
Tiltakozó akciók voltak többek között szombaton Marseille-ben, Toulonban, Brestben, Caenben, Saint-Étienne-ben, Compiegne-ben, Bordeaux-ban és Montpellier-ben is. Nantes-ban is több ezren jelentek meg a CGT szakszervezeti szövetség felhívására, barikádokat emeltek, és tüzeket gyújtottak az utcákon.

Nyitókép: hirado.hu