2024. április 16., kedd

Putyin a Krím-félszigeten az annektálás kilencedik évfordulóján

Vlagyimir Putyin a Krím-félszigetre látogatott szombaton annak alkalmából, hogy immár kilenc éve, hogy Oroszország annektálta a régiót. Az orosz elnök látogatásáról az orosz állami tévé mutatott felvételeket, a látogatásról részleteket későbbre ígértek – írja a Szerbiai RTV.

A Krím félszigetet a 2014-es ukrán forradalmat követően szállta meg Oroszország. A régióban 2014 tavaszán vitatott legitimitású népszavazást tartottak, amin a szavazás szervezői szerint a részvételi arány igen magas volt, és a résztvevők elsöprő többsége a terület Oroszországhoz csatlakozása mellett foglalt állást. A világ nagy része azonban illegálisnak minősítette az annektálást.

Annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij felszólította az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki a félszigetről, Vlagyimir Putyin nem hajlandó lemondani a térség feletti ellenőrzés jogáról. Ehelyett megszólalásaiban rendre a Krím megtartásának fontosságát hangsúlyozza.

Az index.hu összefoglalója szerint az orosz elnök a háború kezdete óta még egyszer sem látogatott olyan területre, amelyet közvetlenül érintettek a harci cselekmények. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az utóbbi szűk egy évben többször is megígérte, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat a Donbászba, de konkrét időpontot azóta sem tűztek ki erre.

A Krím félszigeten az invázió kezdete óta már hajtottak végre csapást az ukránok (egy katonai támaszponton végrehajtott szabotázsakció mögött biztos, hogy ők álltak), illetve februárban volt szó arról, hogy hamarosan olyan rakétákat is kaphatnak, amellyel a Krím félszigetet is elérhetik. Emlékezetes még a Krím félszigeten található kercsi híd tavaly ősszel történt felrobbantása is – bár az utóbbi esetnél még mindig nem tisztázott, hogy kik álltak a hátterében.

Azt, hogy Putyin még nem látogatott a háborús területek közelébe, már az orosz hadibloggerek is szóvá tették akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök Kijevben járt egy hónappal ezelőtt. Egyikük akkor azt írta, hogy „a két nagyapó" (Biden és Putyin) közül az egyik betegségekkel küzd, és „az egész világ röhög rajta", miközben a másik „erős és bátor vezető látszatát kelti". „Ehhez képest az egyik vezető most elment Kijevbe. A másik viszont még mindig nem tette be a lábát Donyeckbe" – írta akkor a Putyin-párti blogger.

Nyitókép: EPA-EFE