2024. április 25., csütörtök

A szabadság iránti vágy mindenre képes

Magyarcsernyén megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát

Magyarcsernyén csütörtökön alkalmi műsor keretében helyezték el az emlékezés virágait a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti parkban elhelyezett Petőfi-mellszobornál.

A műsorban az általános iskola jelenlegi és volt diákjai Petőfi-verseket szavaltak, így emlékezve a költő születésének kétszázadik évfordulójára.

Alkalmi beszédében Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, olyan hatalmas szabadság utáni vágy, amely nem tántorította el a szabadságharcosokat, a már első látásra is egyértelműen túlerőben lévő, császári ellenséggel szemben.

– Fontos emlékeznünk arra, hogy a szabadság iránti vágy mi mindenre képes, és ahogy 175 évvel ezelőtt a fiatalokat megmozgatta, és győztek a hatalmas túlerővel szemben, úgy itt, a szórványban is. Annak ellenére, hogy számbelileg ugyan kevesebben vagyunk, képesek vagyunk arra, hogy fenntartsuk intézményeinket, a gyerekeink magyarul tanuljanak, és hogy az önazonosságunk megőrzése szempontjából rendezvényeink, illetve egymás erősítése fenntartsa bennünk a reményt – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnökeke is lerótta kegyeletét (Vidács Hajnalka felvétele)

Kovács Elvira, a VMSZ alelnökeke is lerótta kegyeletét (Vidács Hajnalka felvétele)

Dr. Tóth László, a helyi közösség tanácsának elnöke kiemelte, hogy a magyar nemzet ma is megvívja a maga szabadságharcát, de nem fegyverrel, mert a magyar békeszerető nemzet.

– Anyanyelvünk használata, nemzeti és kulturális hagyományaink éltetése, vallásunk szabad gyakorlása csak akkor valósul meg a gyakorlatban, ha küzdünk érte. Nemzeti közösségünk létszáma a történelem viharai miatt megfogyatkozott, de céljaink nem változtak. Magyarként akarunk élni a szülőföldünkön – emelte ki a tanácselnök.

Dr. Nagy Dániel, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja elhelyezte az emlékezés virágait (Vidács Hajnalka felvétele)

Dr. Nagy Dániel, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja elhelyezte az emlékezés virágait (Vidács Hajnalka felvétele)

A Petőfi-mellszobornál dr. Nagy Dániel, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz írt levelét, majd elhelyezte az emlékezés virágait a mellszobornál. Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség nevében koszorúzott, Bacsik Lőrinc Natália pedig a Magyar Nemzeti Tanács nevében. Az emlékezés virágait elhelyezték még a VMSZ községi, helyi, ifjúsági és női szervezete, valamint a környező magyar települések politikai képviselői.

Nyitókép: Csoportkép a koszorúzókkal (Vidács Hajnalka felvétele)