2024. április 26., péntek

Az egykori horgosi folyóirat újra olvasható

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár újdonságokkal és könyvbemutatókkal várja az olvasókat

A közelmúltban ismét bővült a magyarkanizsai József Attila Könyvtár állománya – tudtuk meg Bús Csaba könyvtárigazgatótól, aki elmondta, hogy újra kézbe vehető és olvasható az egykori Horgos és Vidéke című folyóirat két évfolyama is.

– Jelentős állományújítás és -bővítés történt nemrégiben a könyvtárunkban. Egy kedves horgosi olvasónk felhívására sikerült bővítenünk a helyismereti gyűjteményünket, ugyanis valamikor régen, az 1930-as és 1940-es években létezett egy Horgos és Vidéke című folyóirat. Mi ezzel mindeddig nem rendelkeztünk. Utánajártunk, és Magyarországon, Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban sikerült ráakadnunk az eredeti példányokra. Mivel régi kiadásokról van szó, ezért ott a digitalizáló-, illetve restaurálóosztályra kerültek ezek a számok, és miután ők feldolgozták, mi a fénymásolatokat, illetve egy digitális másolatot kaptunk. Ezt kinyomtattuk, beköttettük, és ezután rendelkezésre fog állni a magyarkanizsai könyvtárban, valamint a horgosi fiókkönyvtárunkban. Két évfolyamhoz sikerült így hozzájutni, tehát 1942-ben és 1943-ban kiadott lapszámokról van szó, ami csaknem 400 oldalt jelent – mondta az igazgató, aki ezúttal arra is kéri a magyarkanizsai, illetve horgosi polgárokat, hogy akinél esetleg fellelhető a tíz évfolyamból bármennyi, fénymásolás erejéig bocsássa rendelkezésükre, hogy az utókorra tudják hagyományozni. Nagyon megköszönnék, hisz ezzel is bővíteni tudnák az állományukat, és természetesen az eredeti példányokat visszaadnák a tulajdonosnak.

Vörös Anna és Bús Csaba mesélt a könyvtári újdonságokról (Jenei Klementina fotója)

Vörös Anna és Bús Csaba mesélt a könyvtári újdonságokról (Jenei Klementina fotója)

A megújulás is része a fejlődésnek, amit egy könyvtárban is követni kell, akár bővítéssel, akár digitalizálással vagy épp az épület infrastruktúrájának fejlesztésével. Mindez megvan a magyarkanizsai könyvtárban, ahol nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeli olvasókra is gondolnak. A gyerekprogramokkal a céljuk, hogy már kis korban megszerettessék a helyet a legkisebbekkel, hogy örömmel térjenek be az épületbe akár kölcsönzés vagy később egy-egy programon való részvétel végett. A gyerekekre mindig gondolnak a könyvtárban – hallottuk Vörös Anna könyvtárostól.

– Örömteli folyamatról számolhatok be, ugyanis most iratkoztak be hozzánk az első osztályosok, mindannyian, akik itt Magyarkanizsán megkezdték az általános iskolai tanulmányaikat. A tanítónők elhozták őket, és beiratkoztak, sőt már kölcsönöztek is könyveket. Ilyenkor nagyon-nagyon lelkesek a mi kisdiákjaink. Nagyon sok új könyvet tudunk nekik ajánlani, szerencsések vagyunk az utóbbi években, mert az igényeiket ki tudjuk elégíteni, olyan könyvekkel is tudunk szolgálni, amelyeket ők nem tudnak beszerezni. Igyekszünk őket az olvasóvá nevelés útjára terelni, mert a mai világban nagyon nagy szükségét látjuk annak, hogy az olvasótáborunk bővüljön, és ilyenkor kell elkezdeni az olvasóvá való nevelést – mondta Vörös Anna.

Márciusban két könyvbemutatóval is készülnek a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban. Bogdán József tavaly év végén megjelent verseskötetét március 16-án mutatták be, illetve március 30-án 17 órakor a többszerzős, Fénnyel írt Kanizsa címen megjelent hiánypótló, helyi jellegű kiadványt ismertetik. Továbbá megtekinthető az előtérben Petőfi-évforduló jegyében szervezett kiállítás is.

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele