2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

A norvég fenegyerek és a City-hetes

Ahogy azt beharangoztuk, Erling Haaland lett a legnagyobb gólveszély a lipcsei hálóra a bundesligás gárda manchesteri vendégszereplésén, a BL nyolcaddöntő-visszavágóján. A robusztus norvég csatár nem hazudtolta meg az elvárásokat, és már a 22. percben beköszönt egy büntetőből – igaz, Slavko Vinčić játékvezető VAR-ítéletét utólag rengetegen kritizálták, többek között a szakértőként tevékenykedő Alan Shearer és Rio Ferdinand is elítélte, hogy Benjamin Heinrichs teljesen vétlen, fejelés közbeni alig-kezezése miatt tizenegyest kapott a City. Haalandot azonban nem zavarta meg a lehetőség kétes volta, a bal alsóba vágta a labdát, és alig végezte el a Leipzig a középkezdést, már második gólját ünnepelte: labdaszerzés után Kevin De Bruyne bombázott a felső lécre, a kipattanót pedig a norvég bólintotta be (24.). A helyzeteket futószalagon termelő házigazda a kényelmesebb előnnyel sem nyugodott meg, és még a pihenő előtt növelte vezetését: Ruben Dias szögletfejese a kapufa érintése után a vonalon gurult, a tisztázni igyekvő Amadou Haidara által kivágott labda pedig az ilyen fura módon mesterhármast szerző Haalandról pattant be (45+2.).

Az igazi gázolás azonban csak ekkor kezdődött: percekkel a térfélcsere után İlkay Gündoğan lőtte ki precízen a bal alsót (49.), majd Haaland tette történelmivé az estéjét, hiszen egy jobb oldali szöglet utáni kavarodásból, saját fejes utáni kipattanójára lecsapva (53.), majd a Mahrez beadása utáni levágódó labdára érkezve (57.) is betalált, amivel a harmadik játékos lett Lionel Messi (2012) és Luiz Adriano (2015) után, aki egy BL-meccsen öt gólt szerzett. A lipcseiek teljes megalázását De Bruyne fejezte be, aki a bírói ráadásban szépségdíjasan tekert húsz méterről a jobb felsőbe (90+2.).

A hálóban és a kézen is az ötös: ha Guardiola mester nem cseréli le a 63. percben, Haalandnak esélye lett volna az új egyéni BL-gólrekordra (Fotó: Beta/AP)

A hálóban és a kézen is az ötös: ha Guardiola mester nem cseréli le a 63. percben, Haalandnak esélye lett volna az új egyéni BL-gólrekordra (Fotó: Beta/AP)

BL, nyolcaddöntő, visszavágók: Manchester City–Leipzig 7:0 (tj. a Manchester City 8:1-gyel), Porto–Inter 0:0 (tj. az Inter 1:0-val).

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

A Puskás Arénán a magyarok szeme

Nagy erőpróbára készül a Ferencváros, amely az El nyolcaddöntőjében Budapesten 0:2-es hátrányról fogadja a Leverkusent. Sztanyiszlav Csercseszov fiai időnként biztató ellenállást mutattak egy hete a Bayer vendégeként, de az orosz szakvezetőnek akkor el kellett ismernie a vereség jogos voltát. Most azonban nem teszi le a fegyvert a Fradi, erről tanúskodott a mester higgadt, de bizakodó nyilatkozata is az ütközet előtt, amelyet a nagy érdeklődés miatt a Groupama Aréna helyett a Puskás Arénában rendeznek meg 21 órai kezdettel. „Jó a keretünk, az egyetlen negatívum, hogy jelenleg is többen sérültek, ráadásul ezek a sérülések meglehetősen súlyosak. Mondhatni, egyetlen sérült is kihívás, de egyszerre több az kicsit sok. Legyünk reálisak: egy Bundesliga-csapattal játszunk. A német bajnokság erősebb a magyarnál, ám ez önmagában nem jelent semmit. A csoportkörben francia és török klubot is sikerült megelőznünk, most is azon leszünk, hogy borítsuk a papírformát” – fogalmazott Csercseszov.

Nyitókép: A hálóban és a kézen is az ötös: ha Guardiola mester nem cseréli le a 63. percben, Haalandnak esélye lett volna az új egyéni BL-gólrekordra (Fotó: Beta/AP)