2024. április 25., csütörtök

Egy mű, tele élettel

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Borisav Stanković Koštana című műve alapján készült előadását mutatja be szerdán

Bemutatót tart március 22-én, azaz a jövő hét szerdáján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Jadran színpadon. Az új előadásuk a Koštana, amelyet Borisav Stanković azonos című műve alapján, Andrej Boka rendezett. A repríz másnap, 23-án lesz.

A tegnapi sajtótájékoztatón Igor Lerić, a Szabadkai Népszínház igazgatóhelyettese a darab aktualitását emelte ki.

– A története nem túl szövevényes, tulajdonképpen egy be nem teljesült szerelemről szól, viszont ez egy mű tele élettel, az üzenete pedig aktuális, mondhatni mindenkori. A Koštana nagyon régi, 1899-ben mutatták be először, azután pedig ezt játszották legtöbbet a szerb színházak – hallottuk Igor Lerićtől.

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója arról szólt, hogy miért tartja fontosnak azt, hogy a Koštana magyar nyelven is elkészüljön:

– Szabadka egy soknemzetiségű város, ezért úgy gondolom fontos az, hogy a saját anyanyelvünkön is megismerjük a másik nemzet kultúráját. Ezen a téren az elmúlt négy évben sikerült elérni azt, hogy a színházunkban minden magyar nyelvű előadását szerb nyelvre feliratozzuk, így a szerb és magyar nézők, családok, baráti társaságok, együtt tudják élvezni a produkciókat. A céljaink közt szerepelt az is, hogy a szerb irodalom szempontjából jelentős színdarabok némelyike magyar nyelven is elkészüljön. Ez okból jöttek létre a Banović Strahinja és A gyászoló család előadásaink is, utóbbit szintén Andrej Boka rendezte. A Koštana a mai napig is nagyon népszerű, az író szülővárosában, Vranjeban játszódik. A szerb folklór és a patriarchális szokások számos elemét tartalmazza. Ezeknek a motívumoknak a 19. század végéig, sőt akár még a mai napig is nagy jelentőséget tulajdonítanak. A darabot Orovec Krisztina fordította magyarra, megpróbáltuk némileg maivá tenni a szöveget, érthetővé a nézőknek, ugyanakkor igyekeztünk az eredetiségét is megtartani – fejtette ki Körmöci Petronella.

A Koštana sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A Koštana sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Andrej Bokától megtudhattuk, ő mit érez annak kapcsán, hogy egy olyan művel foglalkozott, amelyről már oly sok előadás készült.

– Természetesen sokszor láttam én is, de nem éreztem nyomást emiatt. Úgy éreztem, el kell mondanom a saját verziómat, a saját meglátásomat is – hallottuk Andrej Bokától.

Hajdú Tamás, a Magyar Társulat színművésze a szerepéről szólt:

– Mitkát, a polgármester öccsét alakítom, aki nem él példaértékű életet, de a mi munkánk az, hogy megtaláljuk az ő igazságát is. Ami közös minden karakterben, az a szabadságvágy, és talán ez igazolja mindenki tettét, akár egy negatív figuráét is – hallottuk Hajdú Tamástól.

Az előadás szereplői Csernik Árpád, Nyári Ákos, Ralbovszki Csaba, Hajdú Tamás, G. Erdélyi Hermina, Magyar Zsófia, Dedovity Tomity Dina, Körmöci Petronella, Budinčević Krisztián, Rókus Zoltán, valamint Alesja Boka. A dramaturg Oláh Tamás, a díszlettervező Nevena Prodanović, a jelmeztervező Janovics Erika, a koreográfus Magyar Zsófia, a zenei munkatársak Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza és Miroslav Jovančić, a fényterv pedig Nikola Marinkov munkája.

Nyitókép: A Koštana sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)