2024. április 19., péntek

„Pokreni se! Petefi!”

U Novom Sadu je održano finale takmičenja u recitovanju „Petefi”

U subotu je održano finale takmičenja u recitovanju „Petefi”, organizovanog u okviru serijala programa „Pokreni se! Petefi!” (Mozdulj! Petőfi!), koje je održano u Kulturnoj stanici „Eđšeg” u Novom Sadu. Takmičenje je organizovao „VM4K” u saradnji sa MKUC „Petefi Šandor” iz Novog Sada i Udruženjem recitatora vojvođanskih Mađara.

– Svrha takmičenja je pre svega popularizacija Petefijevog stvaralaštva, u svim starosnim grupama. Veoma smo radosni što se prijavio ovoliki broj učesnika. Naravno, najviše ih je bilo u mlađim starosnim grupama, ali i u uzrastu odraslih, kao i u svakoj starosnoj grupi učestvovalo je mnogo recitatora. To pokazuje da je Petefijev duh još uvek sa nama, rekla je Lila Lukač, referent za kulturu „VM4K”.

Takmičari su odmerili svoje snage u šest kategorija. Pobednici podijuma su postali bogatiji sa jednim vrednim paketom knjiga, kao i porodičnom ulaznicom u porodičnu kuću i Memorijalni muzej Petefija u Kiškerešu. Pored toga, prva tri pobednika u kategoriji srednjih škola moći će da učestvuju na ovogodišnjem recitatorskom kampu „Varga Šandor” u Transilvaniji, koji će se održati u Čiksentmartonu. Organizatori nisu zaboravili ni nastavnike učenika pobednika, i njima su uručeni pokloni.

– DOO Magyar Szo Kft. je takođe doprineo dodeli nagrada pobednicima, sa 25 komada naše petotomne publikacije „Mi a magyar most, Vajdaságban?“za 2020. godinu, upakovanu u poklon kutiju. Veoma nas raduje što smo na ovaj način mogli da budemo deo ovog recitatorskog takmičenja, koja pokriva celu Vojvodinu, sa neviđenim brojem učesnika, i što možemo da doprinesemo podizanju njenog standarda. Takođe bih želela da istaknem sjajnu organizaciju i odličan stručni žiri, istakla je Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szo Kft-a.

Pobednici druge starosne grupe, sa desne strane je Emina Zakinski (Fotograf: Čila David)

Pobednici druge starosne grupe, sa desne strane je Emina Zakinski (Fotograf: Čila David)

Inače, polufinale je održano u Feketiću, gde je žiri od dvesta dvadeset takmičara morao da odabere šezdeset najboljih, koji su se za finale pripremali po slobodno odabranoj pesmi od Petefija.

– Vodili smo računa o lepom govoru, razumljivosti, da treba preneti zamisao pesama. Ja posebnu bodujem i to da li takmičari mogu da pokažu Petefijev temperament, bilo da je u pitanju ljubavna ili ratna pesma, rekla je Timea Lerinc, jedna od članica žirija.

Emina Zakinski iz Temerina je iskusna recitatorka. Takmičila se već na mnogim takmičenjima. Ovog puta uspela je da stane na najvišu stepenicu postolja.

- Recitovala sam pesmu „Kinn a ménes, kınn a pusztán” od Šandora Petefija. Odabrala sam ovu pesmu jer smatram da mi pristaje i izražava moju ličnost, rekla je Emina.

Među najmlađima prvo mesto je zauzela Olga Holo, u drugoj starosnoj grupi Emina Zakinski, a u trećoj Vilmoš Sabo. U četvrtoj grupi Robert Jurčak se popeo na najvišu lestvicu pobedničkog postolja, Palma Noa Vajda je bila najveštija recitatorka među srednjoškolcima, dok su Gabriela Terek i Zalan Kerekeš podelili prvo mesto u starosnoj grupi odraslih.

Nyitókép: Srednjoškolski recitatori (Fotograf: Čila David)