2024. április 26., péntek

Nyugdíjaskártya-igénylés néhány lépésben

Tegnap reggel óta a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) mind a 170 fiókintézetében igényelhető az új típusú nyugdíjaskártya, de még egyszerűbb interneten kérni ezen a címen: www.zpk.trezor.gov.rs/prijava. Akkor is pillanatok alatt megtalálható a kérdőív, ha a PIO internetcímét írják be: www.pio.rs. A személyazonosító számot (JMBG), valamint a telefonszámot vagy az e-mail-címet kell megadni. Ki kell még pipálni a hozzájárulást ahhoz, hogy a PIO az adóhivataltól lekérje a vásárlással vagy szolgáltatás-fizetéssel kapcsolatos adatokat, illetve ahhoz, hogy a PIO telefonon, e-mailben vagy postai úton értesítést küldjön a kártyahasználattal kapcsolatos tudnivalókról.

Az interneten gyorsan beadható az igénylés (Screenshot)

Az interneten gyorsan beadható az igénylés (Screenshot)

Az igénylés, mint a pénzügyminiszter is mondta, valóban csupán egy-két percbe telik. Siniša Mali az RTS tegnap reggeli műsorában megismételte, hogy a nyugdíjaskártyákat október 1-jétől lehet használni, és akkorra már mindenfelé közzéteszik, hogy mely üzletekben lehet velük kedvezményesen vásárolni. Múzeumokba, színházakba olcsóbban vagy díjmentesen lehet belépni, várhatóan egyes gyógyfürdőkben is engedményeket hagynak jóvá, sőt az orvosi vizsgálatokért is kevesebbet kell majd fizetnie annak, aki felmutatja a kártyát – mondta Mali. Egyúttal ismételten arra kérte a cégeket, kapcsolódjanak be az akcióba, amelyben nemcsak a nyugdíjasok, hanem az ápolási és egészségkárosodási pótlékra jogosultak, valamint a kiskorú és felnőtt rokkantak is árengedményeket kaphatnak. A nyugdíjaskártyákat a jelentkezési sorrend szerint adják ki, egy hónapon belül elkészülnek, amiről minden igénylőt idejében értesítenek.

Tegnap délben a belgrádi Köztársaság téren az állami nyugdíjbiztosító munkatársai öt pultnál várták a kártyakiadás iránt érdeklődőket, válaszoltak minden kérdésre, és a helyszínen azonnal igényelni is lehetett a kedvezményeket nyújtó kártyát. A promóción megjelent Relja Ognjenović, a PIO igazgatója is, aki elmondta, hogy kora délelőttig már több mint 32 ezren igényelték a kártyát. Tegnap reggel négy belgrádi sportközponttal írtak alá megállapodást a kedvezményes szolgáltatásokról, a következő időszakban pedig várhatóan további vállalatokkal kötnek szerződést. Ognjenović közölte, hogy a kártyák kidolgozása napokon belül megkezdődik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználás kezdetét jelző október 1-jei dátum nem azt jelenti, hogy utána már nem lehet kártyát igényelni, erre a továbbiakban is lehetőség lesz.

Nyitókép: Az interneten gyorsan beadható az igénylés (Screenshot)