2024. április 24., szerda

Érdemes útra kelni!

Egyénre szabott vagy csoportos kirándulások a vajdasági magyarságnak

Tavaly nyitotta meg kapuit a temerini Abeona turisztikai iroda az utazni kedvelők előtt. Az iroda vezetőjétől, Gyurik Attilától előtte sem állt messze az utazásszervezés, hiszen korábban a szintén helyi Utazni Kedvelők Egyesületének elnöki posztját töltötte be. Attila célja már akkor is az volt, hogy összefogja és felkarolja azokat a kalandvágyó fiatalokat és kevésbé fiatalokat, akik felfedeznék a környékbeli, de a távolabbi helyeket is.

– Eleve nagyon szeretem Az idegenforgalmat, nagyon szeretek utazni és felfedezni. Többek között ezért is iratkoztam az Újvidéki Egyetem turisztikai szakára. A koronavírus ideje alatt nyitottuk meg az egyesületet, az Utazni Kedvelők Egyesületét, ami egy nonprofit szervezet volt. Kizárólag azért alapítottuk, hogy Magyarországra színházlátogatásokat szervezzünk, mert láttuk, hogy erre nagy igény mutatkozik. Az egyesület abból a szempontból korlátozva volt, hogy csak tagok utazhattak. Ugyanakkor jó kiindulási pontnak számított, hiszen ekkor láttam meg benne a lehetőséget. Felfigyeltem arra, hogy ezt tovább lehetne fejleszteni egy utazási iroda felé. Hamar jó irányba kezdtek haladni a dolgok, így tavaly szeptemberben sikerült is megnyitnom az irodát – mondta Gyurik Attila.

Mi kell ahhoz, hogy turisztikai irodát vezethess, milyen kapcsolatokra, együttműködésekre van szükség?

– Az alapkövetelmény az egyetemi végzettség, illetve egy idegen nyelvet mindenképpen beszélni kell. Szerbiában a magyar is elismert idegen nyelvként, ugyanúgy, mint a német, vagy az angol. Fontos követelmény továbbá, hogy legalább egyéves turisztikai munkatapasztalattal kell rendelkezni.

Teázás Isztambulban

Teázás Isztambulban

Említetted a színházlátogatásokat, ezenkívül milyen utazásokra van igény?

– Elsődlegesen Magyarországra tervezek utazásokat. Úgy gondolom, hogy a vajdasági magyarságnak kevés utazást szerveznek az anyaország felfedezésére, holott nagyon sok szép hely van. Ehhez az is hozzájárul, hogy kevés a vajdasági magyarok tulajdonában lévő turisztikai iroda. A szerbek orientáltsága egy kicsivel másabb, mint nekünk, vajdasági magyaroknak. Mi szeretünk északabbra menni, jóval többet, mint egy átlagos szerb állampolgár. Budapestre persze vannak szervezett utak, de például Pécsre, Kecskemétre, Tokajra, Debrecenbe, vagy Gyulára már nehezen található. Mi, magyarok pedig szívesebben megyünk a Gyulai Várfürdőbe, mint Vrnjačka Banjára. Erdély is egy olyan úti cél, ahova szívesen megy a magyarság. Nekem a vajdasági magyarok a célközönségem. Természetesen vannak másfajta utazások is. Megyünk például Galambócra is. Többnyire egynapos kirándulásokat szervezek, de vannak többnaposak is, például Szarajevóba és a csíksomlyói búcsúra is tervezünk kirándulást. Április végén Budapestre látogat a pápa, ez alkalomból is szervezünk utat Pestre. Ez megint egy olyan dolog, hogy egy szerb tulajdonban lévő utazási irodának nem biztos, hogy eszébe jutna az út megszervezése, de nekünk magyaroknak, katolikusoknak annál inkább, mert ki tudja, mikor jön újra a pápa.

A magyar csoportokkal természetesen az idegenvezetés is anyanyelven folyik.

– Nem tudok minden utazáson fizikailag jelen lenni és személyesen vezetni a csoportomat. Van két-három magyar idegenvezető, akivel együtt dolgozok, de ha ők sem érnek rá, akkor az ötödik, vagy hatodik opció a szerb nyelvű idegenvezető, aki szintén tökéletesen elvégzi a munkát. Ennek ellenére jól tudom, mennyit jelent az, ha valakinek valamit anyanyelven lehet elmagyarázni, anyanyelven lehet bemutatni egy várost, anyanyelven lehet beszélni a történelemről, sokkal jobban megérti mindenki. Én is sokkal könnyebben magyarázom a saját anyanyelvemen.

Attila és a csoport egy része

Attila és a csoport egy része

Ünnepekkor, például május elsején, vagy nyáron szervezel hosszabb utazásokat?

– Természetesen, de ekkor nem kizárólag a magyarság részére. Ezek vegyes csoportok, általában a csoport egynegyed része magyar. Februárban például az államiság napján Isztambulba mentünk, de van lehetőség Olaszországba, Boszniába, vagy például Ausztriába is elutazni. Ami a nyaralásokat illeti, leginkább Görögországot keresik, elvétve Törökországot és Egyiptomot. Úgy véljük, az idén Tunézia nagyon jó desztináció lesz. Sajnos Törökországba a földrengés miatt nem akarnak menni az emberek, nincs jelentkezés. Egyiptomban nagyon megdrágultak az árak, többek között az oroszok miatt. A háború miatt sok országból ki vannak tiltva, de Egyiptomba mehetnek, és ahova az oroszok mennek, ott mindenhol drágulás tapasztalható. Ezért gondoljuk úgy, hogy Tunézia lesz az a desztináció az idén nyáron, ami egy egzotikus hely, de még megfizethető kategóriába tartozik.

Mennyire utaznak most az emberek, kétszer meggondolják, vagy szívesen költenek élményekre?

 – Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen mindenki küzd valamilyen mértékben az inflációval. Előtte azonban a koronavírus miatt nem lehetett utazni, ezért az emberek ki vannak erre éhezve. Megvan rá kedv, viszont az infláció hozott egy olyan „csavart”, hogy nem tudnak elmenni mindenhova, ahova szeretnének. Mondjuk, aki évente négy utazást tervezett eddig, az most csak kettőre megy el. Ezt a két utat viszont jól meggondolják, és ezen a kettőn tényleg a maximális ellátást kell nyújtani. Turisztikai irodából rengeteg van, és ha én nem tudom nyújtani azt a minőséget, amire ők rászánták a pénzt, akkor legközelebb egy másik turisztikai irodát választanak. Most például egy európai licencet szeretnék megkapni a túravezetésre. Ez azt jelentené, hogy Szerbiában bárhonnan fogadhatnék turistákat, és szerbiai utakra vihetném őket mint helyi idegenvezető, illetve a világ bármely pontjára vezethetnék szerbiai turistákat. Jelenleg ezen dolgozom. Ez még egy lépés afelé, hogy én is jobb utazásokat tudjak prezentálni. Muszáj saját magamat képeznem annak érdekében, hogy színvonalas szolgáltatásokat nyújthassak. Az emberek most kétszer meggondolják, mire költenek, és ha rászánják magukat egy utazásra, akkor annak tényleg tökéletesnek kell lennie.

Turistacsoporttal a Boszporusznál

Turistacsoporttal a Boszporusznál

Milyen terveid vannak?

– Minél több helyre el szeretnék jutni, hogy személyesen tudjak véleményt mondani az embereknek. Nemrég belekezdtem az egyéni utazásszervezésbe. Nagyon sok barát és ismerős kérte már segítségemet a témában, ezért döntöttem a turisztikai iroda vezetése mellett, hogy élménydús, egyénre szabott utazásokat is tervezek. A csoportos kirándulásnak számos előnye van, hiszen ez a legolcsóbb utazás, de másrészt, itt kötve vagy a csoportodhoz, van egy program, amit be kell tartani. Az egyéni utazásnál ez nincs így, mindenhol annyit tartózkodsz, amennyit akarsz. Az emberek megkeresnek és elmondják, mire vágynak. Tegyük fel, hogy valakik el akarnak menni hat napra Rómába. Az én dolgom, hogy megvegyem a repülőjegyetek, fuvart szervezek nekik a reptérről, illetve lefoglalom a szállást. Emellett programokat, éttermeket múzeumokat ajánlok nekik, sőt leírom a múzeumok nyitvatartását, leellenőrzöm, hogy melyik múzeum mennyibe kerül, ha szükséges, akkor le is foglaljuk közösen a jegyeket. Szóval teljes egészében megtervezem az utazást. Azt gondolom, ez is egy nagyon jó lehetőség. Nyilván a fiataloknál az elsődleges szempont, hogy minél olcsóbb legyen. Ők busszal is szívesen utaznak messzebbre. Az sem okoz gondot, ha egy éjszakát a buszban kell tölteni. Az idősebbek, vagy tehetősebbek viszont szívesebben választják a kényelmet és a repülést. Én igyekszem mindenkihez alkalmazkodni és megfelelő ajánlatokat biztosítani.

Tervben van egy iroda kialakítása is.

– Egyelőre otthonról dolgozom, de szeretnénk egy külön irodát is. Igaz, hogy a munka 90 százaléka online történik, vagy telefonon, de jó, ha van egy olyan hely, ahova az érdeklődők eljöhetnek, beszélgethetünk egy kicsit, megmutathatom a térképen, hogy mi merre van, és elmondhatom nekik az ajánlatokat.

Mitől jó szerinted egy utazás, te ki tudnál-e emelni egy számodra meghatározó kirándulást?

– Mindegyik utazás egyedi. Nekem az jelenti a legnagyobb elismerést, amikor az emberek külön megköszönik a vezetést, és egyáltalán a lehetőséget. Például amikor Isztambulból jöttünk haza, volt, aki elmondta, hogy nehezen vette rá magát az utazásra, de örül, hogy eljött, mert nagyszerű élménnyel gazdagodott. Ez nagyon megmaradt bennem. Nagyon jó érzés tölt el olyankor is, amikor már indulunk haza. Ilyenkor tele vagyunk élményekkel, fáradtak vagyunk, de örülünk, hogy voltunk, és alig várjuk a következő utazást.

Nyitókép: Idegenvezetés Budapesten