2024. március 28., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Ellenállni az Etihadban

A szezon eddigi legkeményebb feladata elé néz a magyar kiválóságokkal felálló Leipzig, amely a BL nyolcaddöntő-visszavágóján 1:1-es állásról folytatja a párharcot a Manchester City vendégeként. A három héttel ezelőtti lipcsei döntetlen alkalmával Mahrez precíz lövését a második félidő derekán, Gvardiol életerős fejesével egyenlítette ki a házigazda, ám egyértelmű, hogy a City saját közönsége előtt sokkal nagyobb nyomást fog helyezni Szoboszlai Dominikékre. A magyar támadó középpályás első számú feladata az lesz, hogy a riválisnál várhatóan kevesebb akciójával hasznosan tudjon élni a bundesligás alakulat, de ennél komolyabb próbatételre készülhet az említett horvát centerbekk és Willi Orbán. A magyar hátvéddel felálló védelemnek ugyanis – ha bármi esélyt akarnak a továbbjutásra – kötelező felvenni a harcot Premier League toronymagas gólkirályi címvárományosával, Erling Haalanddal, aki a hazai pontvadászatban nagyüzemi termeléssel már 28-nál jár, és a BL-ben is öt beköszönést számlál.

Manchesterben kulcskérdés lesz, hogy Orbán (jobbról) és termetes társa, Gvardiol mire megy Haalanddal (Fotó: AP)

Manchesterben kulcskérdés lesz, hogy Orbán (jobbról) és termetes társa, Gvardiol mire megy Haalanddal (Fotó: AP)

Az est másik mérkőzésén a Portónak minimális hátrányt (0:1) kell ledolgoznia az Interrel szemben.

A német bajnokság vasárnap esti meccsén az Union csak döntetlenre volt képes Wolfsburgban, így lassan kijelenthető, hogy a bajnoki futásnak két szereplője maradt, a Bayern és a Dortmund. A spanyol bajnoki éllovas Barcelona a szívós Athleticet Raphinha góljával gyűrte le Bilbaóban, újra visszaállítva tetemes, 9 pontos előnyét a tabella élén.

Angol bajnokság, 27. forduló: Newcastle–Wolverhampton 2:1. Az élcsoport: Arsenal 66, Manchester City 61, Manchester United (–1) 50 pont stb. Francia bajnokság, 27. forduló: Monaco–Reims 0:1, Marseille–Strasbourg 2:2. Az élcsoport: PSG 66, Marseille 56, Lens 54 pont stb. Német bajnokság, 24. forduló: Werder–Leverkusen 2:3, Wolfsburg–Union 1:1. Az élcsoport: Bayern 52, Borussia (D) 50, Leipzig, Union és Freiburg 45 pont stb. Olasz bajnokság, 26. forduló: Roma–Sassuolo 3:4, Juventus–Sampdoria 4:2. Az élcsoport: Napoli 68, Inter 50, Lazio 49 pont stb. Spanyol bajnokság, 25. forduló: Villarreal–Betis 1:1, Athletic Bilbao–Barcelona 0:1. Az élcsoport: Barcelona 65, Real Madrid 56, Atlético Madrid és Real Sociedad 45 pont stb.

Kirabolták Szalahot

Betörtek Kairóban a Liverpool csapatában légióskodó Mohamed Szalah villájába. A rendőrség szerint a tettes az ékszerekhez nem nyúlt, és csak a tévéadás vételére alkalmas beltéri egységeket tulajdonította el. A betörés során senki nem tartózkodott az épületben. Az egyiptomi válogatott 30 éves csapatkapitánya a jövő héten látogat haza, amikor a Malawi elleni Afrika-kupa-selejtezőkön vezeti a nemzeti csapatot. Szalah a múlt héten a Liverpool történetének legeredményesebb Premier League-gólszerzője lett 129 találattal.

Xavi hosszabbított

Szerződést hosszabbított a klubbal Xavi, a Barcelona vezetőedzője – adta hírül hétfőn a legolvasottabb spanyol sportnapilap, a Marca. Az újság úgy tudja, hogy a szakvezető megújított kontraktusa 2026-ig szól. A 43 éves Xavi – teljes nevén Xavier Hernández Creus – 2021 novembere óta a Barca vezetőedzője. A mostani szezonban együttese a spanyol bajnokság élén áll, 9 pont előnnyel a címvédő Real Madrid előtt. A gárdának a nemzetközi porondon nem volt sikeres az idénye, viszont a spanyol szuperkupát elhódította. Xavi korábban a Barcelona ikonikus játékosa volt, 1998-ban debütált az első csapatban, amelyben 2015-ig szerepelt középpályás irányítóként. A Barcával 25 trófeát nyert, közte négyszer Bajnokok Ligáját, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király-kupát. A spanyol válogatott tagjaként világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, s tagja volt az olimpiai ezüstérmes együttesnek is.