2024. március 28., csütörtök

A polgárok nincsenek közvetlen veszélyben

Újabb helyen észleltek gázszivárgást Óbecsén

Néhány nappal azután, hogy Óbecsén a második helyi közösségben rendkívüli helyzetet hirdettek egy inaktív ártézi kútnál észlelt gázszivárgás miatt, pénteken estefelé a sportközpont szabadtéri medencéinél lévő százéves inaktív kútnál is vízmozgást és enyhe habzást észleltek.

A szabadtéri medencéknél lévő százéves inaktív kútnál is gázszivárgást észleltek (Kancsár Izabella felvétele)

A szabadtéri medencéknél lévő százéves inaktív kútnál is gázszivárgást észleltek (Kancsár Izabella felvétele)

Svetlana Vuletić alpolgármester elmondta, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) szakemberei által elvégzett mérések metánt mutattak ki a levegőben. Hozzátette, hogy elővigyázatosságból a gyúlékony gáz jelenléte miatt a nyitott medencék területén rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat, és 24 órás őrséget állított. A hatóságok adatai szerint egy 1920-ban fúrt ártézi kútról lehet szó, de még nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy egy geotermális furatból tör fel a gyúlékony gáz. Az illetékesek az ismétlődő szivárgások miatt átfogó felmérés elvégzésére kérték a Belgrádi Egyetem Bányászati és Geológiai Karának szakembereit.

Alsóvároson, ahol néhány nappal korábban észleltek gázszivárgást, a NIS munkatársai megkezdték a furat cementtel való feltöltését. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy vasárnap megszüntették a rendkívüli helyzetet a második helyi közösségben, hétfőtől pedig ismét folytatódik a munka az alsóvárosi nevelési-oktatási intézményekben, valamint a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épületében.

Nyitókép: Alsóvároson megkezdték a furat cementtel való feltöltését (Kancsár Izabella felvétele)