2024. április 25., csütörtök

Májusban drágul a földgáz

Az év végén újabb, de csak egy számjegyű áremelkedés lehetséges

A január 1-jei drágítás után a földgáz ára május 1-jétől újra emelkedni fog, várhatóan 10 százalékkal – jelentette be Dušan Bajatović, a Srbijagas földgázszolgáltató közvállalat igazgatója. Hozzátette, megeshet, hogy az idén lesz még egy áremelés, de az minden bizonnyal csak egy számjegyű lesz.
Bajatović a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy jelenleg ezer köbméter földgázért a piacon megközelítőleg 500 eurót kell fizetni.
– A kétmilliárd köbméter gázra vonatkozó olajképlet szerint, amelyet Vučić és Putyin megállapodása alapján kapunk meg, és ami a szükségletünk kétharmadát teszi ki, a földgáz jelenlegi ára 330 dollár körül mozog – mondta Bajatović.
Beszámolt arról, hogy mintegy 200 millió köbméter maradt a magyarországi tározókban és 286 millió köbméter az udvarnokiban, ezenkívül további 290 millió orosz gáz is a rendelkezésre áll.
Szavai szerint addig, amíg kedvezőbb áron lehet földgázt vásárolni, Szerbiában a tartalékok feltöltésén kellene gondolkodni, arra az esetre, ha elapadna a Török Áramlaton keresztül folyó gázellátás.
Kiemelte, az udvarnoki tározó kapacitása 550 millió köbméter, a Srbijagas ebbe a tározóba a kapacitások növelésével további 200 millió köbmétert szeretne pumpálni, hogy 750 millió köbméter álljon az állam rendelkezésére.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)