2024. április 25., csütörtök

A pajzson sült palacsintától a könyvtárig

A szakácsszakmát népszerűsítették Topolyán

A vendéglátóiparba is éppúgy begyűrűzött a munkaerőhiány, ahogy más szektorokba is. Emiatt a vendéglátóegységeknek sok esetben már komoly gondot okoz az üres pozíciók betöltése. Ennek eredményeként kénytelenek versenyképes fizetést ígérni a szaktudással rendelkezőknek. A szakácsok fizetése évről évre emelkedik, keresettek szűkebb és tágabb régiónkban is. A szakácsok első számú feladata a meleg, hideg és diétás ételek elkészítése, kezdve az előételtől a főételen át egészen a desszertig. Nem csak ennyiből áll a mindennapi munka számukra, hiszen a szakácsok felelősek azért, hogy az ételek elkészítése során az alapanyagok mindig megfeleljenek az elvárt minőségnek, és megfelelő mennyiség is álljon rendelkezésre a receptekhez. Általában ragaszkodni kell a bevált ételreceptekhez, de azért van tér a kreativitás kibontakoztatására is.

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban két évvel ezelőtt indítottak egy olyan rendezvénysorozatot, melynek keretében felkérésre bizonyos szakmák művelői tartanak előadást. Legutóbb a szakácsszakmára szerette volna felhívni a figyelmet Sóti Flórián. A szakma bemutatása mellett ételt is készített. A palacsintát választotta mint vidékünkre is jellemző ételt. Elmondása szerint még a római korból is maradtak fenn jegyzetek, miszerint abban az időben is sütöttek már palacsintát, illetve a palacsintához valamilyen formában hasonlító tésztafélét. Az is fennmaradt az egykori írásokban, hogy pajzson sütötték. Ma is népszerű világszerte, és különféle fajtái vannak a palacsintáknak: európai, amerikai, és ismert a kínai verzió is. A közelünkben, például Szabadkán is van olyan palacsintázó, ahol 400-500 fajtából lehet választani. Ez alkalommal szemléltető oktatás keretében mutatta meg, hogy hogyan készül a palacsinta. Sütöttek jó néhányat a megjelent gyerekekkel közösen. Töltelék is került bele, barackosat és eurokrémeset is készítettek, és el is fogyasztották. Mindkettő nagyon népszerű volt a gyermekek körében.

Legutóbb Sóti Flórián szakács avatta be palacsintázás közben az érdeklődő gyerekeket a szakma rejtelmeibe (Fotó: Facebook/Juhász Erzsébet Könyvtár)

Legutóbb Sóti Flórián szakács avatta be palacsintázás közben az érdeklődő gyerekeket a szakma rejtelmeibe (Fotó: Facebook/Juhász Erzsébet Könyvtár)

Flórián elmondta magáról, hogy már gyermekkorában érdeklődött az iránt, ahogy az édesanyja az ételeket elkészítette, és ennek nyomán döntött úgy, hogy szakács lesz. Az óbecsei középiskolában végezte el tanulmányait, majd pedig további szakosításokon is részt vett. Dolgozott külföldön is, különféle hotelekben, éttermekben, tengerparton bizonyos ideig, gazdag tapasztalatokat begyűjtve. 2018 óta pedig, amikor a TSC Akadémián megnyílt a saját konyha, ott dolgozik szakácsként. Elmondta, hogy ők készítik az akadémián lakó labdarúgó-palántáknak, illetve az első csapat tagjainak az ételeit. Sportolók esetében nem szerencsés véletlenszerűen összeállítani a menüsort. Az akadémisták étrendjével kapcsolatban Végh Csongor koordinátorral, míg az első csapat élelmezését illetően Žarko Lazetić vezetőedzővel állandó kapcsolatot tartanak fenn, folyamatosan egyeztetnek. Ami a szakácsszakma ismérveit illeti, igazából megvannak a jól bevált receptek, amelyek alapján készülnek az ételek. Mivel azonban minden halad a korral, így a szakácsnak is kell követnie az aktualitásokat, trendeket. Flórián elmondta, hogy szereti az új recepteket, új dolgokat kipróbálni, a szakácsszakma szépségeit ecsetelve hozzátette, hogy itt is ki tudja élni kreativitását az ember, ezért úgy érzi, jól döntött, amikor ezt a pályát választotta.

Nyitókép: A Juhász Erzsébet Könyvtárban két évvel ezelőtt indították a sorozatot, melynek keretében különböző szakmák művelői tartanak előadást (Fotó: Facebook/Juhász Erzsébet Könyvtár)