2024. április 24., szerda

Meteorológus: Még nincs vége a télnek

Nem kell a szekrény legmélyebb részére pakolni a nagykabátokat, sapkákat, sálakat, hiszen néhány napos lehűlés vár ránk, néhol havazás is előfordulhat, nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Nedeljko Todorović meteorológus.

A reggeli műsor vendégeként elmondta, még nincs vége az igazi télnek, és bár a naptár szerint a március már tavaszi hónap, sokszor előfordul még rövidebb ideig tartó lehűlés.
Az extrém havazással járó jeges ciklon, amely az USA és Kanada egy részét szinte paralizálta, most érte el Európát. Nagy-Britaniában máris hatalmasat zuhant a hőmérő higanyszála, emellett 40 centiméteres havazásra készülnek, emiatt bezárták az iskolákat, eltörölték a repülőjáratokat.

Arra a kérdésre, hogy ez milyen hatással lesz Szerbiára, egyáltalán megérezzük-e az ország időjárásán, a szakember azt felelte, hogy csak periférikusan érinti országunkat ez a ciklon. A magasabban fekvő területeken havazásra kell számítani, 20-30 centiméter friss hó is lehullhat.

Todorović elmondta, hogy az előrejelzések szerint március végén számíthatunk felmelegedésre, amikor a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik, azonban csapadékra is számíthatunk, az erre az időszakra vonatkozó mennyiségben.

Nyitókép: Havazás Szabadkan és környékén (Molnár Edvárd felvétele)