2024. április 24., szerda

Hadik András kultuszának ápolása

Vasárnap Futakon szentmise, Újvidéken történelmi előadások

Futakon koszorúzással, Újvidéken pedig történelmi előadásokkal és alkalmi műsorral emlékeznek meg gróf Hadik András halálának évfordulójáról március 12-én, vasárnap.

A rendezvény fő szervezője a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület, társszervezője pedig a Magyar Nemzeti Tanács. Az esemény 10.30-kor szentmisével veszi kezdetét a futaki Jézus Szíve-templomban. Ezt követően megkoszorúzzák gróf Hadik András síremlékét, majd az ünnepséget az újvidéki Európa Kollégium dísztermében folytatják egy műsor keretében.

A megnyitó 12.30-kor kezdődik, mely során Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja mond ünnepi köszöntőt. Ezután Lázár Balázs, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, történész Gróf Hadik András, a katona címmel tart képvetítéssel egybekötött történelmi előadást, majd Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa Gróf Hadik András, a diplomata elnevezéssel mond ismertetőt a híres magyar huszárról.

Végül pedig a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ, Újvidék – Manó táncegyüttese: Hadik című előadásukat mutatja be. (Koreográfusok: Podpácz Beáta és Kirch Zoltán, együttesvezetők: Takács Zsuzsanna, Tóth Andrea és Kiss Zselykó). A fellépést a topolyai Csalóka zenekar fogja kísérni.

Nyitókép: Ótos András felvétele