2024. március 28., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Az első chilei!

Néhány napon belül két komoly mérkőzés vár a Ferencvárosra, hiszen ma este a Bayer Leverkusen otthonában lép pályára az Európa-liga-nyolcaddöntő első mérkőzésén, majd vasárnap a Puskás Akadémiát fogadja. A zöld-fehér klub hétfőn bejelentette, hogy szerződtette Ángelo Sagalt, a chilei válogatott 29 éves játékosát, aki török Gaziantep együttesétől érkezett. Bár a hivatalos átigazolási időszak már véget ért, a FIFA engedélyezte a törökországi földrengések által érintett klubok játékosai számára, hogy új csapatot keressenek, így kerülhetett Sagal a Ferencvároshoz. „Szeretném visszanyerni a formámat, amire itt meg is van a lehetőségem. Úgy érzem, hogy a földrengés után érthető módon kicsit visszaesett az állapotom, de ennél a nagyszerű klubnál újra a régi lehetek. Nagyon sokat futok, és azt gondolom, gyors is vagyok, ez az egyik erősségem. Jó támadónak tartom magam, még ha gólszerzésben nem is vagyok annyira erős, de a gólpasszokban jeleskedem” – nyilatkozta a játékos.

Érdekesség, hogy Sagal az első chilei, aki az NB I.-ben szerepel. Segítségére kétségkívül szüksége lesz a címvédőnek, amelynek kapusa, Dibusz Dénes nyilatkozatában érintette a mai Európa-liga-találkozót is: „Nagyon jó csapatról, német élcsapatról van szó, amely kicsit gyengébben teljesít, de most kezd formába lendülni. Nem lesz egyszerű feladat, nem mi vagyunk az esélyesek, de arra készülünk, hogy továbbjussunk. Nagyjából november eleje, közepe óta ezt a mérkőzést várjuk. Azóta gyűlik bennünk az izgatottság és a motiváció. Nem emlékszem fogadalmakra, de arról mondjuk beszélgettünk, ha megnyerjük az Európa-ligát, akkor abbahagyjuk a futballt.”

A címvédő vasárnapi ellenfele, a Puskás Akadémia nincs túl jó formában, hiszen az utolsó két bajnokiján vereséget szenvedett a Pakstól és a Honvédtól is. A hétvégén csak abban reménykedhetnek a felcsútiak, hogy Sztanyiszlav Csercseszov mester erősen tartalékos csapatot küld majd pályára a Leverkusen elleni visszavágó előtt.

A Honvédnél rendkívül büszkék a hétvégi sikerükre. Ezt nem is titkolta Dejan Klafurić vezetőedző: „Nagyon sokan dolgoztunk hónapok óta nagyon keményen ezen az eredményen. Már hamarabb is érdemeltünk volna hasonló sikert. Boldog vagyok a szurkolók miatt is, mert tudom, mennyit jelent ez számukra. Különösen a Puskás Akadémia ellen. Büszke vagyok a játékosokra is, mert szívvel-lélekkel játszottak, nem adták fel hátrányban sem, küzdöttek tovább. Néhány napja Kispesten sétáltam, és láttam egy festményt, amin egy Honvéd-szurkoló apa beszél a fiához. Én is ilyen környéken nőttem fel Zágrábban, nekem is mesélte apukám, mennyire fontos a futball a városrész számára. Látva ezt a festményt, büszkeség töltött el, mert én is azt éreztem a Dinamo iránt, amit a kispestiek a Honvéd iránt. Itt is lehet érezni a futball illatát a levegőben.”

Nagy kérdés természetesen, hogy egyszeri fellángolásról van-e szó Kispesten, vagy egy tartós formajavulás kezdetéről. Utóbbira nagy szükségük lenne, hiszen továbbra is kiesőhelyen állnak. Szombat este a Zalaegerszeg elleni találkozót követően közelebb kerülünk a fenti kérdés megválaszolásához.

Érdekesnek ígérkezik a két újonc csapat összecsapása is. A Kecskemét és a Vasas más-más utat járt be az idény eddigi szakaszában, előbbi a dobogós helyek megőrzéséért küzd, az angyalföldiek pedig elkeseredett küzdelmet folytatnak az élvonalban való maradásért. Ami közös bennük, hogy nagy szükségük van a pontokra, így minden adott egy látványos összecsapáshoz.

Látványos volt Miloš Kruščićnak, az Újpest vezetőedzőjének viselkedése a Debrecen elleni, pontosztozkodással végződött találkozón. Kruščić több ízben hevesen reklamált a játékvezetőnél, végül az megunta az állandó panaszáradatot, és két sárga lap felmutatásával elküldte a szakembert a kispadtól. A vezetőedző kicsit később lehiggadva így értékelte a történteket: „Az első félidőben annak ellenére hátrányba kerültünk, hogy mezőnyfölényben voltunk, ráadásul mi lőttük a gólt az ellenfélnek egy olyan szituációból, amihez nekik nem sok közük volt. Nem ők alakítottak ki gólhelyzetet, hanem egy szélről jövő beadásból egy szerencsétlen mozdulattal öngólt lőttünk. Innen kellett felállnunk, de jól reagáltunk erre, helyzeteket alakítottunk ki egy kifejezetten jó csapat ellen, és még az első félidőben egyenlítettünk. A második félidőben rá kellett tennünk még egy lapáttal, ezért erőltettük a támadójátékot, változtatásokat eszközöltem. Aztán a DVSC piros lapot kapott, de ne gondolják, hogy könnyű tíz ember ellen játszani: a debreceniek nagyon betömörültek, komoly védelmi falat húztak fel a kapujuk elé, ezért nem volt egyszerű megtalálni az üres területeket a tizenhatoson belül. Minden támadó szellemű játékosomat beküldtem, köztük Croizet-t, az új szerzeményünket, Mörschelt és Ambrosét is – ők mind olyan egyéni kvalitásokkal rendelkeznek, amellyel eldönthetnek egy-egy mérkőzést, főleg oldalról jövő beívelésekkel. De nem lőttünk gólt, így maradt az 1:1, és egy pontot szereztünk. A találkozó során nem reagáltam jól, a játékvezető helyes döntést hozott, amikor felmutatta a második sárga lapot.” Mindennek persze következménye lesz, így a vasárnapi, Mezőkövesd elleni találkozón a szakember eleve nem ülhet le majd a kispadra.

A forduló nyitótalálkozójának, a Kisvárda–Debrecen mérkőzésnek nem kis tétje lesz, hiszen a hajdúságiak sikerük esetén ellenfelüket megelőzve felkapaszkodhatnak a dobogó harmadik fokára.

A hétvége programja, szombat: Kisvárda–Debrecen (14.30), Paks–Fehérvár (17), Honvéd–Zalaegerszeg (19.30). Vasárnap: Kecskemét–Vasas (14.05), Újpest–Mezőkövesd (16), Ferencváros–Puskás Akadémia (18.15).