2024. április 20., szombat

A múzeumok szerepe a XXI. században

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt a VM4K csütörtök esti rendezvényének vendége

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a csütörtök esti rendezvény vendége ezúttal L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt.

Az ismeretterjesztő szakmai előadáson – amely a Mozdulj! Petőfi! programsorozat része volt – szó esett a múzeumoknak a nemzet életében elfoglalt szerepéről, az emlékezés és a nemzeti önazonosság kialakulásának kapcsolatáról, valamint Petőfi Sándor ma is virágzó kultuszáról. Az igazgató továbbá olyan kérdésekre igyekezett válaszolni, hogy mi egy múzeum „küldetése” a XXI. században, hol a múzeum szerepe a nemzet életében, és fordítva, valamint Petőfivel kapcsolatos gondolatait is megosztotta a közönséggel:

– Petőfi Sándor nemcsak a magyar irodalomtörténetnek, hanem az egész európai, sőt mondhatjuk az egyetemes, nemzetközi irodalomtörténetnek is egy kimagasló tehetsége, állócsillaga volt. Egészen döbbenetes az, amit 26 év alatt letett az asztalra. Egy hihetetlenül gazdag életútról beszélünk, amelynek az összetettsége, poétikai gazdagsága, a gondolati sokszínűsége lenyűgöző – emelte ki L. Simon László. Majd a Magyar Nemzeti Múzeum küldetéséről és kihívásairól beszélt a jelenlevőknek.

L. Simon László sokrétű ismeretterjesztő szakmai előadást tartott (Fotó: VM4K)

L. Simon László sokrétű ismeretterjesztő szakmai előadást tartott (Fotó: VM4K)

– A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar állam legrégebbi ilyen jellegű intézménye, alapításának éve 1802. Épülete úgy készült, hogy sok évszázadon keresztül képes lesz kiszolgálni azt az igényt, amely egyébként életre hívta. Mi vagyunk az ország első és legnagyobb múzeuma. Óriási gyűjtemény-állománnyal rendelkezünk. Az egyik feladatunk a honfoglalás kora előtti anyagoknak a gyűjtése, tudományos feldolgozása, és a nagy közönség elé tárása. A másik a honfoglalás utáni időszaktól gyakorlatilag a napjainkig tartó időszak történeti anyagának a gyűjtése és feldolgozása. Küldetésünk, hogy a magyarság történetének a tárgyi anyagát gyűjtsük, rendszerezzük és bemutassuk. A magyar történelem gazdagságát, összetettségét, szépségét és árnyoldalait, dicsőséges időszakait és bűnös korszakait egyaránt be kell mutatni. Az én vízióm a Nemzeti Múzeummal kapcsolatban az, hogy ha valaki hozzánk betér, azzal az érzéssel távozzon tőlünk a kiállításokat megnézve, hogy nagyszerű dolog magyarnak lenni. Jó dolog, hogy mi ennek a nemzeti közösségnek a részei vagyunk. Van mire büszkének lennünk – hangsúlyozta az igazgató, majd hozzátette, hogy a főváros leglátogatottabb múzeumába mintegy 40 százalék a betérő külföldiek aránya. Rátérve a kihívásokra elmondta, hogy nagyon nehéz ebben a rendkívül összetett kulturális zsivajban, ebben a kulturális zajban történeti múzeumként kitűnni, a közönséget becsalogatni, megszólítani.

– A legfiatalabb korosztályt ma rendkívül nagy kihívás megszólítani, eleve a múzeumba behozni. Ma ott tartunk, hogy a kultúrához való hozzáférésnek a módozatai, bizonyos szempontból a minősége is drasztikusan megváltozott. Máshogyan férünk hozzá a kulturális értékekhez, más módon tudjuk őket befogadni. A változások, a technológiai folyamatok miatt hihetetlen nagy kihívás előtt vagyunk. Hogy versenyképesek legyünk az elsők között kell felhasználnunk a virtuális tereket. Arra használjuk a közösségi médiumokat, hogy a közösségi médiumoktól elcsalogassuk az embereket a valóságos közösségi terekbe. A jövő szempontjából az a legnagyobb kérdés, hogy meg tudjuk-e szólítani a fiatalokat – összegezte a VM4K vendége.

L. Simon László egyébként ellátogatott a Szabadkai Városi Múzeumba is.

Nyitókép: L. Simon László sokrétű ismeretterjesztő szakmai előadást tartott (Fotó: VM4K)