2024. április 24., szerda

Közlekedésbiztonsági verseny Szenttamáson

Miután lezajlott a Pažljivko, azaz A figyelmes kisgyerek közlekedési szabályai elnevezésű verseny a szenttamási gyermekintézményben, valamint a helyi Vuk Karadžić és Jovan Jovanović Zmaj, a turiai Petar Drapšin és a nádaljai Žarko Zrenjanin-Uča Általános Iskolában, az óvodások, valamint a középiskolák első és második osztályos tanulói számára, hétfőn a Zsebszínházban községi versenyt tartottak. A legjobb teljesítményt nyújtó csapatok mindhárom korosztályból továbbjutottak a körzeti közlekedési versenyre. Az óvodások közül a Hófehérke óvoda csapata, az elsősök közül a Jovan Jovanović Zmaj, míg a másodikosok közül a Petar Drapšin iskola csapata bizonyult legjobbnak.

A továbbjutók és a verseny szervezői a Zsebszínházban (Paraczky László felvétele)

A továbbjutók és a verseny szervezői a Zsebszínházban (Paraczky László felvétele)

− A Pažljivko versenynek az a célja, hogy növelje a gyerekek közlekedési ismereteit, továbbá, hogy figyelemfelkeltő módon ismertesse velük a biztonságos közlekedés szabályait és azok betartását. A tanítók, tanárok és szülők, továbbá a program keretében a helyes közlekedésről szóló kifestős könyvek, rajzfilmek, az ezzel kapcsolatos mobilapplikációk, és a különböző közlekedési-tájékoztatási szórólapok segítségével gyorsan elsajátíthatók a legfontosabb tudnivalók. A mai közlekedésről szóló tudásfelmérőn minden csapat kiválóan szerepelt, ezért igazán megérdemelték az érmeket és az ajándékot. A körzeti versenyre máris elkezdődtek az előkészületek, az újabb tanulnivaló mellett szükség lesz a már elsajátított ismeretek ismétlésére – mondta Milica Zarić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség helyi képviselője.

Hozzátette, a közlekedésben résztvevők közül a legkisebbek a legérzékenyebbek. Az elmúlt tíz évben Szerbiában 14.633 gyermek sérült meg valamilyen közlekedési balesetben, 126-an sajnos életüket veszítették. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség fő célja, hogy 2030-ig mindkét szomorú statisztikai adat mutatója a nullára csökkenjen.

Nyitókép: (Paraczky László felvétele)