2024. április 26., péntek

Rekordszámú kiállító

Hétfőig várja a látogatókat a Nemzetközi Könyvvásár és az Art Expo Újvidéken

Cikkünkhöz képgaléria is tartozik, amely ITT érhető el!

Az Újvidéki Vásáron kedden nyílt meg a Nemzetközi Könyvvásár és az Art Expo elnevezésű művészeti kiállítás. A rendezvényen hat ország kétszáz kiállítója mutatkozik be, a szervezők pedig mintegy 140 különböző programmal várják a látogatókat. A könyvek szerelmesei jelentős vásárlási kedvezményekre számíthatnak.

– Az idei rendezvény a kiállítók száma, a kínálat és a programok tekintetében is minden korábbit felülmúl –hangsúlyozta Slobodan Cvetković az Újvidéki Vásár vezérigazgatója .

– Az újvidéki könyvvásáron az érdeklődők természetesen beszerezhetik a legújabb kiadványokat, alkalmuk van a szerzőkkel való találkozásra. Ugyanakkor a vásár idején véleményt lehet cserélni a kultúráról, a könyvkiadásról és -terjesztésről is. A kiadói tevékenység közvetlen hatással van a kultúrára, mint a társadalom létfontosságú erőforrására, mert termékével, tehát a könyvekben egyszerre őrzi meg a meglévő kulturális értékeket, és épít rájuk, vagyis újakat hoz létre. A könyv tehát jelentős a kulturális és gazdasági szempontból is – mondta Miodrag Ivanović, a művelődési minisztérium államtitkára. Mint kiemelte, az Európai Könyvkiadók Szövetsége szerint a kiadói szektor Európa egyik legnagyobb kulturális iparága, évi 36-38 milliárd eurós összpiaci forgalommal, és több mint egymillió embernek ad munkát. A könyvkiadás az egyik legdinamikusabb kulturális iparág, nemcsak az országban, hanem a régióban is. Szerbiában mintegy 400 kiadó van, amelyek összesen 102 millió eurós üzleti bevétellel rendelkeznek és évi 15 000 kiadványt mondhatnak magukénak – fejtette ki Ivanović.

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is köszöntötte a vásár résztvevőit, s mint elmondta, a titkárság standjánál a rendezvény ideje alatt 22 programmal készülnek a látogatóknak.

– A könyvvásáron főként a régió kiadói állítanak ki, ugyanakkor a nemzeti közösségek nyelvén megjelent művekkel is találkozhatnak az érdeklődők. Standunknál bemutatásra kerül a nemzeti kisebbségek kulturális intézeteinek kiadói tevékenysége is, amely kiemelten fontos identitásuk megőrzése és fejlesztése szempontjából, valamint bemutatják a tartomány által alapított intézmények könyveit is, mint a Szerb Nemzeti Színház, a Vajdasági Levéltár, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet kiadványait – tette hozzá Dragana Milošević.

A könyvvásár első napján a Forum Könyvkiadó Intézet is népszerűsítette az elmúlt időszak  kiadványait.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Több újonnan megjelent könyvünknek is volt már bemutatója, de úgy gondoltuk, hogy egy ilyen rendezvényen is jó, ha megjelennek a szerzők és mesélnek a műveikről. Elsősorban Újvidékre koncentráltunk, így esett a választásunk Krizsán Szilviára, akinek a Klotyókémek című ifjúsági regényét mutattuk be. Emellett úgy gondoltuk, hogy a traN(S)zakció műfordítás-sorozatot is érdemes tovább népszerűsíteni, ugyanis ez pont azt a célt szolgálja, ami valahol a Forum küldetése is. Konkrétan az, hogy betöltsön egy közvetítő szerepet a magyar és a délszláv kultúra és irodalom között. A Létünknek is bemutattunk egy számát, amelyet az Európa Kollégiummal közösen tettünk le az asztalra. Ebben négy hallgató publikálta a tanulmányait. Mi folyamatosan járjuk a terepet, és igyekszünk mindenhova eljutni a kiadványokkal, mert ezzel is lehetőséget teremtünk annak, hogy a könyveink megvásárolhatóak legyenek – mondta Virág Gábor, a Könyvkiadó Intézet igazgatója.

A megnyitó keretében átadták a Laza Kostić-díjat, amelyet a két vásár között megjelent  legjobb kiadásnak ítélnek oda. Az elismerést idén Maja Trifunović vehette át a Laguna kiadó gondozásában megjelent Gutači vatre című regényéért. A legjobb gyermekirodalmi könyvnek járó díjat Uroš Petrović kapta a Bajke – prvih sedam című könyvéért, amely szintén a belgrádi Laguna kiadó gondozásában jelent meg. A Laza Kostić-díjat odaítélő zsűri úgy döntött, hogy az Év Könyvkiadója Díjat a Szerb Nemzeti Színháznak ítéli oda az intézmény enciklopédiájának első három kötetéért, míg a különdíjat  a Prometej Kiadó, a Vajdasági Levéltár, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a Vuk Alapítvány vehette át Dejan Medaković összegyűjtött műveiért.

A könyvvásár március 13-ig tart nyitva, mindennap 10 és 20 óra között látogatható, kivéve pénteken, szombaton és vasárnap, amikor 21 óráig várja az érdeklődőket.

Nyitókép: A Forum Könyvkiadó Intézet is népszerűsíti kiadványait (Dávid Csilla felvétele)