2024. április 24., szerda

Március 23-án lesz a nyílt nap

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában három magyar nyelvű szak nyílik szeptembertől: ruhamodellező technikus, cukrász és bűnügyi technikus szak

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában – ahol a tanmenet állandó jellegű megújítása, illetve a meglévők korszerűsítése kulcsfontosságú szempont –, feltételezhetően három magyar nyelvű szak nyílik szeptembertől: ruhamodellező technikus, cukrász és bűnügyi technikus szak. Mindegyik tagozatra harminc tanulót vesznek fel.

– A középiskola számos szaktanteremmel rendelkezik, többek között egy varrodával a ruhamodellező technikusoknak, illetve iskolai pékséggel is, amely a cukrászoknak kedvez –tudtuk meg Nagy Varjas Árpádtól, az iskolaszék elnökétől, aki azt is elmondta, hogy idén újabb beruházásokat terveznek az intézményen belül.

– A szerb nyelvű állategészségügyi technikus szakon tanuló diákok számára az iskola területén egy már meglévő épület átalakul állatorvosi rendelővé, vagy kisállatrendelővé, ugyanakkor a cukrászat is bővülni fog még egy cukrászműhellyel. Az új helyiség berendezésére az anyagi támogatást már megkaptuk, csak a munkálatok elkezdésére várunk – tette hozzá az iskolaszék elnöke.

Az intézmény egyébként lehetőséget nyújt minden diák számára, hogy olyan oktatáson kívüli tanórákon vegyenek részt, ahol betekintést kaphatnak a vállalkozások beindításának fortélyaiba. Tehát a végzős diák a középiskola befejezése után rendelkezni fog némi előtudással, amit fel tud majd használni, ha vállalkozást szeretne indítani.

Aki kreatív, kiemelkedő esztétikai érzékkel rendelkezik, szeret alkotni és lenyűgözni a környezetét a tehetségével, annak a cukrász szak megfelelő választás lehet. A cukrász oktatási profil szakmai képzése ugyanis a duális oktatási modell szerint folyik, melynek értelmében a tanulók gyakorlati oktatását munka útján történő tanulással valósítják meg. Így elmondható, hogy a hároméves cukrász szak szinte ,,tálcán kínálja” a tudást, ráadásul még fizetéssel is jár. A diákok olyan szaktantárgyakat tanulnak, mint például az idegenforgalom, a vállalkozástan, a vendéglátóipar és a felszolgálás alapjai, a táplálkozástan, a cukrászat. A középiskolai tanulmányok elvégzése után a diák képes lesz: átvenni, feldolgozni, csomagolni és raktározni a nyersanyagokat, elkészíteni, tálalni, dekorálni a cukrásztermékeket, használni a cukrászati segédeszközöket, gépeket, berendezéseket, valamint részt venni a termékek árusításában. A diplomás cukrász lehet kisvállalkozó, aki a saját cukrászdáját vezeti, de végezheti munkáját nagyobb cukrászüzemeknél is. Ugyanakkor cukrászként lehetősége van a szakmán belül továbbtanulni szakképesítéssel, emellett beiratkozhat az élelmiszeripari technikus szakra (negyedik fokozat), majd ötödik fokozatra is (specializáció).

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola (Fotó: Molnár Edvárd)

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola (Fotó: Molnár Edvárd)

Aki imádja a divatos ruhaneműket és szeret rajzolni, a legjobb lehetőség ha a négyéves ruhamodellező technikus szakot választja. Ehhez azonban szükség lesz precizitásra, kreativitásra, esztétikai érzékre és művészi hajlamra. A tanuló a négy év alatt megtanulja az elképzeléseit és tervezéseit konkrét termékké alakítani, elvégezni az alapszerkesztést a divatrajz alapján, modellezni, mintákat és terítékrajzokat készíteni férfi, női, gyermek és sportruhákhoz. A felsorolt műveleteket hagyományosan (kézzel) és korszerűen (számítógéppel) végezni a megfelelő grafikai programok segítségével az iskola varrodájában vagy vállalatokban. A diákok szaktantárgyai egyebek közt a képzőművészet, textilanyagok, rajz és festés, textiltechnológia, ruházatipari technológia, ruházattervezés és -modellezés. A duális oktatási modell szerint a ruhamodellező technikus oktatási profilra beiratkozott tanulók a gyakorlati oktatást munkavégzés útján valósítják meg különböző vállalatokban, fizetésért. A középiskolai tanulmányok befejeztével pedig a végzős diplomás elhelyezkedhet kis- és középvállalkozásokban, készruhagyártó üzemekben a ruhakészítési folyamatban, sorozatgyártásban, valamint egyedi kivitelezésű ruházat készítésében (színházi jelmezek vagy egyéb egyedi ruhadarabok készítése), illetve számos szakfőiskolai és egyetemi képzésre is tud jelentkezni (technológiai, filológiai, bölcsészeti, művészeti stb.)

Ha valaki precíz, alapos, türelmes, kíváncsi és dinamikus, valamint vonzza a terepen végzett munka, akkor a bűnügyi technikus szak számára a nyerő választás. Az iskola a rendőrségi laboratóriumi és szolgáltatásokat nyújtó laboratóriumi munkára, illetve a különböző régészeti lelőhelyekről származó tárgyak és csontvázak elemzésére képezi ki diákjait, így a feladatuk egyebek mellett a helyszíni bizonyítékok összegyűjtése, ezek dokumentálása és elemzése lesz. A tanulmányokat pedig egyebek mellett a szakképzettséghez kapcsolódó egyetemeken, főiskolákon tudják folytatni, mint pl. a Biztonságtechnikai Karon, a Bűnügyi Rendőrakadémián, a Jogtudományi Karon, vagy a Technológiai Fakultáson, azonban a végzősök középiskolai végzettséggel is könnyen el tudnak helyezkedni: belügyi titkárságon, régészeti ásatásokon és laboratóriumokban is.

Az iskola munkatársai egyébként március 1-től áprilisig 15-ig kampánykörútra indulnak, a nyílt napra pedig március 23-án kerül sor. Az érdeklődők az iskola honlapján további információkhoz is juthatnak, valamint egy virtuális séta során megtekinthetik az épületet, amely 48 fényképet 360 fokos fotótechnikával jelenít meg. Ha pedig további kérdéseik merülnének fel, feltehetik az alábbi telefonszámon: 024-644-103.

Nyitókép: A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola (Fotó: Molnár Edvárd)