2024. március 28., csütörtök

Motorok az egész világnak

Százéves fennállását ünnepli a szabadkai ATB Sever vállalat

A szabadkai ATB Sever vállalat idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból pénteken sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a vállalat igazgatója, Mile Todorović szólt az újságírókhoz, és ismertette a gyár tevékenységét, jövőbeni terveit. Kiemelte, hogy a jubileum nem csak a vállalat volt és jelenlegi dolgozói számára nagy esemény, de a város és az ország számára is, ugyanis az ATB Sever az egyetlen elektromotorokat gyártó vállalat az országban. Hozzátette, hogy a tíz évtized alatt a vállalat többször volt részese sikerekben gazdag éveknek, de nem egyszer átélte a hanyatlás évtizedeit is. Minden nehézség ellenére a vállalat a mai napig fennmaradt, amely jelenleg a kínai tulajdonú Wolong Group berkein belül működik. Nem mellesleg az ATB Sever mellett a bori székhelyű Fod is a Wolong Group alá tartozik. Az igazgató elmondása szerint a szabadkai vállalatban arra a legbüszkébbek, hogy sikerült kialakítaniuk az ATB Sever védjegyét, úgy helyi szinten, mint Európában és a világban. A vállalatban nem mellesleg a termékeket nem sorozatgyártásban készítik, hanem a legszigorúbb előírásokat betartva, külön vásárlói megrendelésre gyártanak. Az ATB Sever motorjai többek között megtalálhatóak atom- és hőerőművekben, felszíni réz- és szénkitermelő gépekben, olajfúró tornyokban a világ minden táján Kanadától Japánig.
Az igazgató arról is szólt, hogy az ATB Sever gazdálkodásának gerincét a generátorok gyártása adja. Ezeket az elektromos energiát termelő villamosgépeket a világ szinte minden pontjára szállítják. Az igazgató azt is megemlítette, hogy a vállalatot száz évvel ezelőtt elektromos gépek javítására hozták létre. E terület továbbra is az ATB Sever tevékenységének egyik legfontosabb részét képezi, és a világ számos pontjáról érkező gépeket javítják, nem csak az ATB Severben gyártott termékeket. Külön kiemelte, hogy jelenleg a Đerdap II. vízerőműben az orosz partnerekkel együtt dolgoznak a létesítmény 210 megawattos generátorának karbantartásán. Az ATB Severben alkalmazott technológiának köszönhetően egyébként olyan motorokat is képesek előállítani, amelyek a legextrémebb körülmények között is működnek. Az igazgató példaként említette, hogy gyártottak már motorokat Oroszországba, ahol –45 és –50 Celsius fokos hidegnek kellett megfelelniük, vagy éppen Thaiföldre, ahol pedig a rendkívül magas páratartalmat kellett kibírnia terméküknek.
Az igazgató a vállalat sikerességét adatokkal is igyekezett szemléltetni. Elmondása szerint az ATB Sever, a Foddal együtt, 2022-ben 10 százalékos forgalomnövekedést ért el az előző évhez képest. Ezt az eredményt az igazgató kiemelkedőnek nevezte, főleg úgy, hogy a világgazdaság éppen csak kilábalt a koronavírus-járvány okozta válságból, miközben már új, az orosz-ukrán háború okozta nehézségekkel kell szembenézniük. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy az ATB Severnek a termelési kapacitása telítve van, ugyanis már februárban betelt az ez évi megrendelési naptáruk. Az idei évben a forgalmat az előző évhez képest 16 százalékkal szeretnék megnövelni. Az igazgató hozzátette, hogy a megrendelések számát tekintve ezt a tervet könnyedén fogják teljesíteni, talán még túl is szárnyalják azt.

Nyitókép: A vállalatban nem sorozatgyártásban, hanem külön vásárlói megrendelésre készülnek a termékek