2024. április 18., csütörtök

Az esélyegyenlőségi politika érvényesítése a cél

Új nemek közötti egyenlőségről szóló akcióterv készül Óbecsén

Óbecse önkormányzata a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatán támogatást nyert a 2023–2025-ös időszakra vonatkozó, a nemek közötti egyenlőség előremozdítását szolgáló helyi akcióterv kidolgozására. Az új akcióterv célja, hogy hozzájáruljon a nők és férfiak egyenlőbb esélyeinek megteremtéséhez a településen.

Óbecse községben 2022 végén lejárt a korábbi, a nemek közötti esélyegyenlőségre és a nők helyzetének javítására vonatkozó akcióterv. A helyi önkormányzatnak törvény által előírt feladata a következő kétéves időszakra vonatkozó új terv kidolgozása. Ennek az új akciótervnek olyan programokat és tevékenységeket kell tartalmaznia, amelyek a nők helyzetének és életminőségének további javítását irányulnak. A törvény által előírt kötelességek mellett az önkormányzat legfőbb célja a nemek közötti esélyegyenlőségi politika érvényesítése.

– Ez a stratégiai dokumentum fontos a közösség számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a 2019 és 2020 során megvalósult projektek sikeresnek és szükségesnek bizonyultak, és elérték a kívánt célt. Szakmai továbbképzések által hangsúly került a vidéken élő nők gazdasági szerepvállalására, ugyanakkor számukra is elérhetőbbé tettük a szociális, az egészségügyi és a kulturális intézmények szolgáltatásait – olvasható az önkormányzat közleményében.

Az akcióterv kidolgozása során alkalmazott módszer szerint az illetékesek kialakítanak egy munkacsoportot, amelynek feladata a dokumentum kidolgozása. A munkacsoport tagjai a helyi önkormányzat, a közintézmények és civil szervezetek képviselői, akik az adatgyűjtést és elemzést követően a kidolgozott akciótervet nyilvános vitán is közzéteszik. Ez a módszer ugyanis példaértékűnek bizonyult más stratégiai dokumentum kidolgozását illetően is.

Az óbecsei önkormányzat további erőfeszítéseket tesz a jól bevált gyakorlatok alkalmazására, de új módszereket és mechanizmusokat is alkalmaz, hogy minél több polgárt bevonjon az új dokumentum megalkotásába. A közlemény szerint az illetékesek nagyon fontosnak tartják ennek a munkának az alapos megközelítését, a szektorokon átívelő fellépést, kihasználva az önkormányzat rendelkezésére álló összes lehetőséget. Abból a célból, hogy a nők és férfiak esélyeit és életvitelét tekintve olyan releváns adatokhoz jussanak, amelyeket a helyi önkormányzat is befolyásolni tud, felkérik a polgárokat, hogy vegyenek részt a folyamatban egy kérdőív kitöltésével. A kérdőív elérhető az interneten, kérdéseinek megválaszolásához tíz percre van szükség a kitöltő nevének megadása nélkül. A feltett kérdések nőkre és férfiakra egyaránt vonatkoznak.

Nyitókép: A községháza épülete Óbecsén (Kancsár Izabella felvétele)