2024. április 25., csütörtök

Amerikai–szerb egyetértés

A koszovói kérdés rendezéséről és az energiapiac helyzetéről egyeztetett az államfő és az USA nagykövete

A brüsszeli párbeszéd folytatása, továbbá a koszovói szerb községek közösségének megalakítása képezte az Aleksandar Vučić államfő és Christopher Hill belgrádi amerikai nagykövet közötti pénteki megbeszélés fő témáját, számoltak be a hírügynökségek a kiadott közlemény és az Instagramon közzétett elnöki bejegyzés nyomán. A köztársasági elnök közölte, tájékoztatta az Egyesült Államok diplomatáját arról, ami legutóbb Brüsszelben lejátszódott, s egyetértettek abban, hogy a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a korábban aláírt megállapodásokat, ezért Pristinának kötelessége megalapítani a szerb községek közösségét. A kérdés prioritást élvez, értékelte az államfő, aki elmondta, hogy ebben is teljes az egyetértés az USA és Szerbia között. A találkozón elhangzott, hogy még nagyon sok tárgyalásra, erőbefektetésre lesz szükség ahhoz, hogy Belgrád és Pristina rendezni tudja a felgyülemlett problémáit. Mindennek azonban azért van elsősorban jelentősége, hogy a koszovói lakosság mindennapjait minél élhetőbbé tegyék, állapították meg a beszélgetőpartnerek.

Szó volt a találkozón az Egyesült Államok elnöke által szervezett leendő demokráciacsúcsról is, melyet március folyamán online videokapcsolás révén tartanak majd meg, Aleksandar Vučić köszönetet mondott Joseph Biden amerikai elnöknek a meghívásért.
A tájékoztatás szerint az eszmecserén szó esett az energiapiac helyzetéről is, elsősorban pedig arról, hogyan tud az Egyesült Államok segíteni Szerbiának abban, hogy ne függjön az orosz energiaszállítástól, hanem több forrásból is szavatolni tudja magának a szükséges energiahordozókat. A diverzifikálás mellett az energiahatékonyság növelésében, a megújuló energiák terén is segítheti Washington Belgrádot, értékelték a találkozón.

Nyitókép: Beta