2024. április 27., szombat

Többen tanulnak kisebbségi nyelveken

A diákok 5,7 százaléka vesz részt a nyolc nemzeti közösségi nyelvű oktatás valamelyikében

A nemzeti közösségek nyelvein folyó oktatás volt a témája az oktatásügyi miniszter és a nemzeti tanácsok vezetőinek részvételével megtartott csütörtöki kormányülésen, melyen részt vettek az emberi- és kisebbségjogi minisztérium képviselői is. Megvitatták a kisebbségi oktatás területén elért eredményeket, felvázolták az aktuális megoldandó kérdéseket. Branko Ružić oktatásügyi miniszter az összejövetelen elmondta, hogy növekedett azoknak a tanulóknak a számaránya, akik a nemzeti kisebbségek nyelvein folytatják a tanulmányaikat. Mint mondta, a folyamatban lévő iskolaévben a szerbiai diákok 5,7 százaléka tanul valamelyik nemzeti közösségnek a nyelvén – albán, bosnyák, bolgár, magyar, román, ruszin, szlovák vagy horvát nyelven, azaz a nyolc kisebbségi nyelvű oktatás valamelyikében vesz részt. Azok a kisebbségi anyanyelvű diákok számára, akik teljes egészében szerb nyelven folytatják a tanulmányaikat, 16 választható oktatási program teszi lehetővé, hogy részt vegyenek saját nyelvük és kultúrájuk megismerésében az erre a célra kidolgozott tantárgynak köszönhetően. Ružić hangsúlyozta, hogy a nemzeti tanácsok meglehetősen nagy jelentőséggel bírnak, amikor erről a témáról van szó, hiszen aktív részvételük nélkül a szülők tájékoztatásában, az iskolai tagozatok létrehozásában, a tankönyvek kidolgozásában a kisebbségi nyelven folytatott tanulmányok eredményei sokkal szerényebbek lennének.

Az oktatásügyi miniszter a nemzeti kisebbségek képviselőinek részvételével megtartott kormányülésen (Fotó: Oktatásügyi minisztérium)

Az oktatásügyi miniszter a nemzeti kisebbségek képviselőinek részvételével megtartott kormányülésen (Fotó: Oktatásügyi minisztérium)

Az oktatásügyi minisztérium a 2030-as évig terjedő stratégiával összhangban tovább dolgozik majd a kisebbségek nyelvén folyó oktatás előbbre vitelén: elsősorban megfelelő szakkáder képzésének elősegítése, szakmai továbbképzések szervezése, a szerb mint nem anyanyelv oktatásának tökéletesítése terén. Branko Ružić hangsúlyozta, a minisztérium támogatni fogja a nemzeti tanácsok minden olyan kezdeményezését, amelynek a célja a kisebbségi nyelvű oktatás elérhetőségének és minőségének a javítása.

Rejhan Kurtović emberi- és kisebbségjogi minisztériumi államtitkár az értekezleten elmondta, hogy a tárca és a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ne legyen akadálya a nemzeti tanácsokkal való együttműködés bármely formájának, s úgy fogalmazott, a kisebbségi nyelvű oktatás az alapvető kisebbségi jogok közé tartozik, melynek érvényesítésére Szerbia büszke lehet. Ígéretet tett arra, hogy a minisztériumok az egymás közötti együttműködés révén is mindent megtesznek azért, hogy a kisebbségi jogok a legmagasabb szinten érvényesüljenek a továbbiakban is Szerbiában.

Nyitókép: Gergely Árpád illusztrációja