2024. április 25., csütörtök

Felsőoktatási kiállítás Zentán

A zentai sportcsarnok adott otthon a VI. eduexpónak

Hatodik alkalommal szervezte meg a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierépítő Központja az eduexpo elnevezésű vajdasági felsőoktatási kiállítást. Az eseménynek szerdán a zentai sportcsarnok adott otthont, ahol 11 felsőoktatási intézmény és kollégium állított ki. A rendezvényen megközelítőleg 700 diák vett részt, amely során a tanulók megismerkedhettek a hazai továbbtanulási lehetőségekkel. A szervezők gazdag tombolával és színes programokkal várták a középiskolásokat. Az eduexpót Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg és köszöntötte a jelenlévőket.

Fremond Árpád (Gergely Árpád felvétele)

Fremond Árpád (Gergely Árpád felvétele)

Elmondta, hogy az MNT alapvető feladatának tekinti az oktatást népszerűsítő programok támogatását, amelyek segítik a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulását.

– Stratégiai célunk, hogy a felnövekvő nemzedék is megtalálja a helyét és a szerepét is, mert csak így építhet jövőt a vajdasági magyar közösségünk. Fontos, hogy a negyedikes középiskolások megismerjék az előttük álló hazai pályázati, ösztöndíj, illetve továbbtanulási lehetőségeket, amelyek segíthetnek abban a döntésben, hogy itt folytassák tovább a tanulmányaikat. A következő eduexpót szeptemberben fogjuk megszervezni, mivel szeretnénk a negyedikesekkel minél előbb megismertetni a lehetőségeket, hiszen a pályaválasztás a harmadik év végén, valamint a negyedik év elején már elkezdődik. Ezért is döntöttünk a mellett, hogy ne az év közepén legyen az expó, hanem mindjárt az elején. Emellett abban gondolkodunk, hogy az expó utáni napon, az általános iskolások nyolcadik osztályosai számára is szervezünk egy kiállítást és a középiskolákat is megkérjük, hogy mutatkozzanak be a gyerekeknek. Fontos, hogy a fiatalok továbbtanuljanak és amennyiben csak lehet, akkor itthon. Én nem szeretném megmondani senkinek se, hogy hol tanuljon, hiszen a lehetőségek adottak, viszont abban nem kívánunk részt venni, hogy valaki kampány szerűen arra buzdítja a gyermekeinket, hogy ne itt folytassák a tanulmányaikat. Arra kérem tisztelettel az iskola igazgatóit, hogy ne segítsenek olyan kampányokat, amelyek arra irányulnak, hogy ne itthon tanuljanak tovább a diákok. Úgy gondolom, a mi középiskolai, illetve felsőoktatási rendszerünk is kiváló. Szeretnénk egy olyan programot is elindítani az MNT-n belül, amely a pályaválasztást segíti – fogalmazott Fremond Árpád.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki szintén köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy nagy megtiszteltetés Zenta számára, hogy otthont adhat az eudexpónak és hangsúlyozta, hogy egy héttel ezelőtt ugyanígy a sportcsarnokban, a vállaltok és a végzős diákok találkozóját szervezték meg, ami mind a jövőnk itthoni építését szolgálja.
Dr. Pintér Krekity Valéria, az MTTK dékánhelyettese is köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy 2018-óta minden kiállításon egyre több intézmény képviselteti magát, ezzel igazolva annak az alapötletnek a létjogosultságát, hogy a vajdasági felsőoktatási intézmények fennmaradásához, fejlődéséhez nagyban hozzájárul az összefogás.
– Közösek az érdekeink, a fiatalok itthon tartása, képzése a hazai piaci igényeknek megfelelően. Az MTTK büszke a kezdeményezésére, hogy útjára indította az első vajdasági felsőoktatási kiállítást. Szívből reméljük, hogy az esemény tovább fejlődik és növekszik, az olyan partnereknek köszönhetően, mint a Magyar Nemzeti Tanács, és hogy ezzel az összefogással utat mutathatunk a fiataljainknak az itthoni boldogulás felé – mondta az MTTK oktatási dékánhelyettese.
Az MTTK és az MNT képviseletében jelen volt Dr. Námesztovszki Zsolt, aki ugyancsak a rendezvény fontosságát hangsúlyozta és úgy fogalmazott, hogy a továbbtanulás tulajdonképpen befektetés saját magunkba, hiszen egy diplomás személynek sokkal nagyobb az esélye a jobb jövedelem elérésére.
A MATE Zentai Konzultációs Központja a kezdetek óta részt vesz az eseményen kiállítóként. Lengyel László, okleveles agrármérnök elmondta, hogy minden olyan intézmény, amelynek van magyar nyelvű felsőoktatási kínálata, annak részt kell vennie ezen a kiállításon.
– A hallgatók ma már nem itt ismerik meg az intézményeket, hiszen tájékozódnak a digitális csatornákon, viszont nagyon fontos, ha megjelenik az expón egy olyan fiatal, aki már konkrét elképzeléssel érkezik, az kapjon itt egy megerősítést. Az iskoláknak is fontos, hogy jelen legyenek, hiszen ők is részesei a versenyszférának – mondta Lengyel László.
A középiskolások különböző játékokat is kipróbálhattak, valamint számos kísérő programon vehettek részt. Megismerkedhettek a kollégiumi élettel, a hallgatói önkormányzatok és a VIFÓ munkájával is, valamint magukkal a felsőoktatási intézményekkel.
Bácsi Virág, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulója is részt vett az eduexpón és elmondta, itthon szeretne továbbtanulni.
– Azért jöttem el az eseményre, hogy többet megtudjak a hazai felsőoktatási lehetőségekről és remélem, hogy sok új információval gazdagodok. Legjobban a sport érdekel, ezért remélhetőleg ezzel kapcsolatban valami felkelti majd az érdeklődésemet – mondta a tanuló.
Urbán István, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulója elmondta, hogy nagyon tetszik neki a kiállítás. Hozzátette, hogy azért látogatott el az eseményre, hogy információkhoz jusson a hazai felsőoktatási rendszerről és a lehetőségekről.
– Szabadkán szeretnék tovább tanulni az Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Kommunikátor szakán – mondta a diák.
A rendezvényen kiállított a Magyar Nemzeti Tanács, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a MATE Zentai Konzultációs Központja, a szabadkai Építőmérnöki Kar, valamint az Óvó- és Edzőképző Főiskola, a szabadkai Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar, az ÚE Technológiai Kar, az ÚE Mezőgazdasági Kar, az ÚE Közgazdasági Kar Szabadka, az Európa Kollégium, a Kerülj be! Ifjúsági Közösségi Tér, a VIFÓ és a VaMaDisz.

Nyitókép: Közel 700 középiskolás diák vett részt a vajdasági felsőoktatási kiállításon (Gergely Árpád felvétele)