2024. április 24., szerda

A bőrápolás mindenkinek jár

Katona Gábor magyarkanizsai kozmetológus-gyógyszerész tanfolyamot szervez az érdeklődőknek

A tévéreklámok jelentős hányadát teszik ki a test-, haj-, arcápoló termékek hirdetései, és a legtöbb azt hangsúlyozza, hogy a terméke csakis természetes anyagot tartalmaz. Egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy milyen gyógynövénnyel van dúsítva, így felvetődik a kérdés, hogy ha a természet tálcán kínálja és a lábunk előtt hever minden, akkor miért a boltok polcairól emeljük le a külsőnk szépítésére és ápolására való termékeket. Katona Gáborral erről is beszélgettünk. A magyarkanizsai fiatalember magiszter szakgyógyszerész, kozmetológus, az újvidéki gyógyszerészeti egyetem doktorandusza.

Köreinkben mennyire elfogadott a kozmetológia, amit össze is téveszthetnénk hangzása miatt a kozmetikus megnevezéssel?

– Sokan szokták szinonimaként használni a kozmetikust, a kozmetológust és a bőrgyógyászt. A különbség viszont lényeges. Míg a bőrgyógyász egy orvos, akinek a diagnózis felállítása és a betegség gyógyítása a feladata, addig a gyógyszerészeti egyetem elvégzése után a kozmetológia egy specializáció. Olyan gyógyszerészeket képeznek, akik a kozmetikai hatóanyagok ismerői, illetve ezeknek a termékeknek az elkészítésével foglalkoznak. A kozmetológus-gyógyszerész bőrproblémákkal foglalkozhat, megalkothatja a kozmetikumokat. A kozmetikus pedig egy technikus szakember, aki bőrápolási, nem orvosi beavatkozásnak számító kozmetikai kezeléseket tud elvégezni.

Miért fontos a bőrápolás?

– Az embereknek ezt úgy szoktam elmagyarázni, mint a mindennapi szájhigiénia megtartását, hiszen a fogunkat is két okból mossuk többször is naponta: egyrészt a fogaink és a szájüregünk tisztasága érdekében, hogy ne romoljanak el a fogaink, másrészt esztétikai szempontból. Ugyanígy van a mindennapi bőrápolással is. Az utóbbi tíz évben ez még nagyobb hangsúlyt kapott. Ennek nemcsak esztétikai jelentősége van, hanem egészségügyi is. Például a mindennapi fényvédő termékek, nappali krémek használata közegészségügyi kérdés, hiszen ma már az UV-sugárzás annyira erős, hogy a mindennapi fényvédelem elengedhetetlen a rákos elváltozások megelőzése érdekében. A megfelelő hatóanyagokkal ápolt bőr szebb is, később öregszik, teltebb – azt szoktam mondani, hogy törekedjünk arra, hogy minél egészségesebben tartsuk a bőrünket, és ennek hozadékaként esztétikai szempontból is pozitív irányba tudjuk befolyásolni a küllemünket.

Hogyan ápoljuk télen a bőrünket?

– Nem feltétlenül kell nagy különbséget tenni a nyári és a téli bőrápolás között. Inkább arra szoktunk odafigyelni, hogy állagbeli különbségeket keressünk: terméket lehet, hogy váltanunk kell. Nyáron könnyebben elviseli a bőr a gélesebb, krémgéles tonikokat, míg télen még zsíros bőr esetén is javasolni szoktuk a gazdagabb, sűrűbb állagokat, akár paraffint vagy vazelint tartalmazó termékeket is lehet használni, még zsíros bőr esetén is. A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem okoznak pattanásosodást, viszont a bőr felszínén nagyon jó védőréteget alakítanak ki, mely csökkenti a kipárolgást, a bőrünk hidratáltabb marad, és megvédi a téli külső, megterhelő hatásoktól.

A férfiak mennyire figyelnek oda a bőrükre?

– Nagyjából tíz éve, amikor elindult a közösségi média általi trend, szép lassan a férfiak bőrápolási szokásai is megváltoztak. Természetesen nekik is vannak, lehetnek bőrproblémáik. Azt szoktam nekik javasolni, hogy nagyon könnyű állagú, könnyen beszívódó termékekkel kezdjék a barátkozást.

Teret hódítanak a természetes kozmetikumok?

– Sokszor nekem szegezik a kérdést, hogy a természetes vagy a mesterséges kozmetikumok-e a jobbak. A természetben sem minden jó, tele van az erdő is mérgező növényekkel, mérgező gombákkal, nem csak erdei szamócával. A természetes kozmetikumok, illetve természetes hatóanyagok nem feltétlenül jobbak. A szakmai véleményem az, hogy sokkal nagyobb szakmai tudás szükségeltetik ezek használatához. Amennyiben ragaszkodunk ezek használatához, mindenképp kérjük ki szakember véleményét, ha pedig mi szeretnénk ilyen terméket készíteni, otthoni körülmények között, akkor nagyon figyeljünk oda. Megfelelő forrásból tájékozódjunk, és ne feledjük a konzerválóanyag használatát, mert a megromlott termékek könnyen okoznak komoly bőrfertőzéseket.

A közelmúltban felröppent egy lehetséges tanfolyam híre is Magyarkanizsán, ami a bőrápolással és krémkészítéssel kapcsolatos.

– Egy nyolc-tíz alkalmas, felnőtteknek szóló tanfolyamot tervezek, ahol a résztvevők megtanulhatják a Vajdaságban is megtalálható gyógynövények felhasználását a bőrápolásban. A kurzusnak lesz egy elméleti és egy gyakorlati része. Az elméleti részben megtanuljuk, hogy miként érdemes laikusként viszonyulni a gyógynövényekhez, milyen hatásuk van, alapvető bőrgyógyászatról is beszélünk majd, és egy gyógyszer-technológiai alapismertetőt is magában foglal majd. A gyakorlati részben az elméletben megtanultakat alkalmazzuk, azt, hogy a gyógynövényekből miként készíthetünk krémeket, kenőcsöket. Ezeket a termékeket a helyszínen együtt készítjük el, és a résztvevők haza is viszik.

Milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzád a tudatos bőrápolást előnyben részesítők?

– Személyes tanácsadásra is lehetőség van, ahol a páciens megtudhatja, hogy saját bőrét hogyan ápolja, milyen aktív hatóanyagokat milyen sorrendben használjon. Szakgyógyszerészként meg tudom állapítani, hogy mely betegségeket, bőrproblémákat lehet még kozmetikumokkal kezelni, és milyen esetben érdemes orvoshoz fordulni. Magyarkanizsán a Medica magánorvosi rendelőn keresztül lehet hozzám fordulni, illetve a Gaboteka Facebook-oldalon, a Gaboteka Skin Care név alatt az Instagramon is megtalálhatnak az érdeklődők, tudatos bőrápolást előnyben részesítők –  mondta a szakember.

Nyitókép: Katona Gábor